21.5 C
Bucharest
Wednesday, 27 September 2023
HomeEconomieCriza EnergeticăDe facturile noastre de la gaze și energie nu se mai ocupă...

De facturile noastre de la gaze și energie nu se mai ocupă nimeni. Plătim cele mai scumpe utilități și vindem în pierdere

Guvernul promite, dar tot el uită. Deși ni s-a promis că prețul la gaze și energie electrică va fi scăzut, ca urmare a faptului că s-a ieftinit la nivelul Uniunii Europene, plătim în continuare de ne ustură.

În general, de la declanșarea crizei energetice ca urmare a războiului din Ucraina, am fost printre cele mai mari costuri la gaze și energie în ciuda măsurilor compensatorii aplicate.

Potrivit Eurostat, cea mai mare creștere în 2022 la energie electrică a fost în România (112%), urmată de Cehia (97%) și Danemarca (70%). Cele mai mici creșteri au fost în Polonia și Bulgaria (5%).

În ce privește gazele naturale, am fost întrecuți de Cehia, unde scumpirea a fost de 231%. La noi prețurile au crescut cu 165% în a doua jumătate a lui 2022 față de aceeași perioadă din 2021, fiind pe locul doi la nivelul UE. Cele mai mici facturi de gaze din UE la consumatorii casnici au fost tot în Ungaria, cu un preț mediu de 0,035 euro/kWh – în vreme ce la noi prețul plafonat era de 0,063 euro/kWh.

Prețul pe bursă, record negativ

Prețul mediu de închidere al pieței pentru ziua următoare de la București aferent livrărilor de duminică, 4 iunie, este de 258 de lei/MWh, potrivit datelor operatorului pieței OPCOM, sub 281 lei/MWh cât s-a înregistrat pentru livrările din ziua de sâmbătă. Recordul a fost minus 115 lei/MWh.

În toate intervalele orare cu preț negativ din România, în rețeaua noastră intră energie din Ungaria, la o putere orară care depășește și 1.600 MW. Mare parte din ea “curge” apoi spre Bulgaria, unde s-a ajuns la un maxim orar și de 1.700 MW – circa 1.000 MW în orele cu preț negativ pe piața din România

Zeci de mii de firme vor achita cu până la 20% mai mult pentru energia electrică din facturile venite cu întârziere

Potrivit unei analize făcută de Asociația Energia Inteligentă, întârzierea cu 4-6 luni a facturilor la energia electrică, a venit la pachet și cu o surpriză prețul energiei electrice pe care trebuie să o achite consumatorii nu este așa cum prevede OUG 27/2022 de 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul lunar realizat la locul de consum, diferenţa de consum lunar de energie electrică urmând a fi facturată la preţul de maximum 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus, ci este de 1,3 leikWh cu TVA inclus deoarece aceștia nu au mai depus o nouă declarație pe propria răspundere a reprezentantului legal și la FUI.

Toți consumatorii au trimis această declarație la furnizorul vechi, dar nu au mai reluat această acțiune birocratică, atunci când au fost trecuți fără voia lor în FUI bazându-se pe prevederile art 28 din Regulamentul FUI, consumatorii aflați ”în situația de a nu avea asigurată furnizarea energiei electrice se preiau automat, ca urmare a notificării transmise de OD către FUI nominalizat, urmare a notificării primite de OD de la vechiul furnizor, referitoare la încetarea contractului de furnizare încheiat între furnizor și client”.

Astfel, micii consumatorii non casnici se văd, după 4-6 luni, puși în situația de a nu mai putea face nimic, decât de a achita facturi cu până la 20% mai mari la energiei electrică.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite

Descoperire epocală! Un jandarm a găsit un obiect confecționat în anul 1500 înainte de Hristos

„Pasiunea colegului nostru, Dan, a scos la suprafață o adevărată descoperire arheologică.Dan, alături de un alt prieten, au pornit într-o nouă aventură de...

Poliţiştii vor fi testaţi antidrog, a anunțat Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI

"Instituim obligativitatea testului antidrog în cadrul examenului medical pentru admiterea MAI, precum și anual, în timpul carierei. Instituim obligativitatea polițistului de a se...

Decriptările ultimului sondaj de opinie: Lebăda neagră se antrenează în ferme străine

PSD rămâne în continuare partidul favorit al românilor, AUR e în creștere, PNL, în scădere, relevă ultimul sondaj Sociopol, instituție condusă de Mirel Palada,...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies