10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăEconomieCreşte cererea de mașini electrice, dar nu destul

Creşte cererea de mașini electrice, dar nu destul

Cererea mărită e determinată de angajamentele marilor producătoriși de schimbarea de atitudine a consumatorilor, spune un studiu Deloitte realizat în Europa.

Italienii sunt cei mai interesați de automobilele dotate cu sisteme alternative de propulsie. 58% au în vedere ca următoarea maşină cumpărată să fie una electrică.

Cea mai mare creștere a interesului pentru mașinile electrice și/sau hibrid s-a înregistrat în Marea Britanie, de la 27%, în 2018, la 37%, în 2019. Executivul britanic a decis recent să interzică din 2030 vânzarea de maşini clasice sau hibride.

În România, pentru promovarea autovehiculelor electrice, Ministerul Mediului a implementat programul de stimulare a achiziționării de mașini electrice și hibrid.

„Cu toate acestea, numărul mașinilor de acest gen rămâne scăzut în țara noastră, din cauza faptului că sunt încă scumpe pentru majoritatea românilor.” Ciprian Gavriliu, Deloitte România

An de an, apare o creștere a preferinței consumatorilor români pentru astfel de autovehicule, dar acestea încă sunt prea scumpe pentru clientul mediu.

În primele 10 luni ale anului trecut, în România s-au vândut 5.283 de mașini electrice și hibrid, în creștere cu peste 50% față de aceeași perioadă a anului anterior, potrivit datelor APIA.

„Cu toate acestea, numărul mașinilor de acest gen rămâne scăzut în țara noastră, din cauza faptului că sunt încă scumpe pentru majoritatea românilor”, susține Ciprian Gavriliu de la Deloitte România.

 

Încredere în stagnare

Încrederea consumatorilor pare să stagneze, după ce a crescut în 2018, față de anul anterior. Pe măsură ce noile tehnologii au aplicabilitate tot mai mare, consumatori încep să-și pună întrebări cu privire la standardele de siguranță oferite de autovehiculele autonome și devin mai rezervați față de idee.

Autorii studiului spun că reticența poate fi explicată prin seria de incidente din ultima perioadă.

Una din probleme e silenţiozitatea acestor vehicule. Pentru pietoni, maşinile sunt sesizabile în bună măsură auditiv, prin zgomotul tipic pe care îl face motorul cu explozie.

O altă problemă a maşinilor electrice este autonomia scăzută, din cauza capacităţii încă scăzute de stocare de energie a bateriilor.

Cele mai citite

Revolut: Sistemele antifraudă ale băncii digitale au prevenit pierderi evaluate la 475 milioane de lire sterline

Revolut, fintech-ul global cu peste 40 de milioane de clienți la nivel global, din care peste 3,5 milioane de clienți în România, prezintă primul...

În timp ce Iohannis se află în Coreea de Sud, Coreea de Nord a simulat un “contraatac nuclear”

Armata din Coreea de Nord a simulat un "contraatac nuclear" împotriva Coreii de Sud, chiar în perioada în care o delegație oficială din România,...

Isărescu: Ne propunem să adâncim şi să extindem colaborarea pe care o avem prin parteneriatul BNR-ASE

Banca Naţională a României îşi propune să adâncească şi să extindă parteneriatul cu Academia de Studii Economice, scopul fiind acela de a construi în...
Ultima oră
Pe aceeași temă