5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăEconomieCreditorii vor restructura creditele cu maturitatea peste limita de vârstă

Creditorii vor restructura creditele cu maturitatea peste limita de vârstă

Perioada maximă de creditare, din reglementările creditorilor, poate fi depăşită cu una egală cu durata suspendării obligaţiei de plată. Obligaţia de plată a ratelor scadente, aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane, se suspendă la cererea debitorului pentru până la nouă luni, însă nu dincolo de 31 decembrie 2020.

La debitorii persoane fizice pentru care prelungirea maturităţii creditelor depăşeşte limita de vârstă, creditorii restructurează creditul, cu încadrarea în limita de vârstă.

Facilitatea poate fi acordată la creditele care nu au restanţe la instituirea stării de urgenţă sau la debitorii ce au făcut plata restanţelor până la data solicitării suspendării ratelor.

„La ratele la creditele ipotecare, pentru persoanele fizice, statul garantează 100% dobânda, pe o perioadă de cinci ani.” Florin Cîţu, ministrul Finanţelor

„La ratele la creditele ipotecare, pentru persoanele fizice, statul garantează 100% dobânda, pe o perioadă de cinci ani”, a declarat Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice.

Măsura se aplică exclusiv debitorilor ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de pandemia COVID – 19. Debitorii trimit creditorilor o solicitare în print sau prin poşta electronică, cel mai târziu până la 45 de zile de la intrarea în vigoare a OUG.

Dacă debitorul nu poate transmite cererea prin unul dintre cele două mijloace, o poate face oral, telefonic, iar creditorul are obligaţia înregistrării convorbirii.

„Au fost discuţii în spaţiul public că nu este timp. Acum sper că au timp toţi cei care îşi doresc să folosească această facilitate”, a mai spus Cîţu.

 

Capitalizare la sold

Dobânda datorată de debitori, corespunzătoare sumelor scadente a căror plată e suspendată, se capitalizează la soldul creditului, la finele perioadei de suspendare.

Capitalul astfel majorat se plăteşte eşalonat, pe durata rămasă până la noua maturitate a creditelor, ulterior suspendării.

La creditele ipotecare pe persoană fizică, dobânda aferentă perioadei de suspendare se calculează potrivit prevederilor contractului de credit şi e creanţă distinctă şi independentă.

Dobânda este zero. Plata creanţei se va face eşalonat, în 60 de rate lunare egale, din luna imediat următoare încheierii perioadei de amânare.

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă