Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Coronavirusul a afectat pieţele şi a apreciat metalele preţioase

Va fi mai mult sau mai puţin decât SARS. Nu numai socialul şi politica, ci şi economia este afectată de coronavirusul care a apărut din oraşul Wuhan, din China.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 29.01.2020 - 14:36

„În prezent, traderii din România nu par foarte afectați de scena internațională, deşi BET coborâse cu 0.8%, la ora 13”, spune Claudiu Cazacu, de la XTB România.

Starea de spirit a investitorilor a fost afectată de epidemia începută în China. Evident, o componentă prestantă a felului cum funcţionează pieţele e sentimentul pozitiv sau negativ.

Scenariul pare a fi alarmant: 2700 de cazuri, dintre care 461 în stare critică. Totuşi, sunt acum doar 80 de victime (puţin sub 3%), toate în China.

“Teama legată de o posibilă epidemie globală a dus la accentuarea aversiunii față de risc a investitorilor.” Radu Puiu, XTB Research

Principalul efect este în Transporturi. În prima zi a Noului An Chinezesc, numărul călătoriilor din China a scăzut cu 28,8%, față de anul trecut, cauzată de îngrijorările populației, plus măsurile guvernamentale. Scăderea transporturilor au pus presiune pe prețul petrolului, care a pierdut 10%, ca urmare a îngrijorărilor legate de o posibilă reducere a cererii de combustibil.

Urmările s-ar putea resimți și la nivelul economiei din Singapore, în turism și încrederea consumatorilor. Cea mai mare pondere a turiștilor, aici, o au chinezii. Impactul economic resimțit în 2003, în urma epidemiei SARS, indică o evoluție similară.

 

Pesimism pe pieţele din Asia

„Teama de o posibilă epidemie globală a dus la accentuarea aversiunii la risc a investitorilor. Piețele de capital au avut corecții majore din a doua parte a sesiunii de vineri.

S&P 500 și Nasdaq s-au depreciat cu 2,80 %, respectiv 3,50 %”, aminteşte Radu Puiu, Research Analyst XTB România. Pesimism s-a observat în timpul sesiunii din Asia, unde indicele japonez Nikkei și cel australian, S&P/ASX 200, au scăzut cu 2,40 %, respectiv cu 1,10 %.

Investitorii s-au reorientat către active de refugiu, ca metalele prețioase: prețul aurului s-a apreciat cu 28 $/uncie. Dacă contextul actual se va extinde, secvența de creștere a materiei prime ar putea continua, susţine Puiu.

Deschiderea bursieră de luni, în piețele europene, a fost afectată de temerile asociate: la 12.30, indicele DAX, de la Frankfurt, pierdea peste 2%, față de închiderea de vineri.

Comentarii