21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieCoronavirus. Mediul investiţional global s-a modificat semnificativ

Coronavirus. Mediul investiţional global s-a modificat semnificativ

Cert este că mediul investiţional global s-a schimbat semnificativ în ultimele săptămâni şi am putea vedea o tendinţă de limitare a consumului de bunuri neesenţiale, o încetinire a activităţii în sectoare unde prezenţa fizică e necesară şi o mai redusă atractivitate a călătoriilor şi a pachetelor de turism, arată o analiză XTB România.

Claudiu Cazacu, consulting strategist în cadrul XTB România, consideră că e, totuşi, mult prea devreme să vorbim despre o cuantificare a efectelor economice, cu toate că ar putea apărea în perioada următoare, din partea unor companii, revizuiri de aşteptări pe anul în curs.

”Pentru moment, nu se poate vorbi despre un efect direct al apariţiei coronavirus în România, asupra cursului de schimb al leului, în raport cu Euro”, crede Cazacu.

Dacă s-ar ajunge la o epidemie de amploare, care să limiteze activitatea economică pentru mai multe săptămâni, împovărând, în acelaşi timp, bugetul de stat, am putea resimţi un impact suplimentar asupra leului.

„Ar fi probabil devansat astfel calendarul unui alt episod de ajustare nefavorabilă a monedei naţionale”, este de părere expertul.

„Există tot mai multe dovezi despre amploarea impactului şi pare a fi majoră”, spune Claudiu Cazacu. Se observă scăderi între 30% şi 95% anual, pentru o parte dintre activităţi.

Rata de exploatare a petrolului, cel mai larg indicator al activităţii de afaceri, este în prezent cu aproape 30% mai mică, faţă de media de anul trecut, şi cu peste 35% mai mică, faţă de decembrie anul trecut.

 

Încetiniri în serie

Rafinăriile funcţionează la mai puţin de 50% din capacitate. Statisticile pe consum sunt şi mai pesimiste. Vânzările de maşini din prima jumătate a lui februarie au fost cu 92% mai mici, faţă de februarie 2019. Smartphone-uri: scădere de 36,6% an-la-an, în ianuarie.

Între 25 ianuarie şi 18 februarie, traficul feroviar şi cu metroul a scăzut cu 82%, iar vânzările Adidas cu 85%. Lanţul fast-food You China a închis 30% dintre unităţi, iar vânzările au scăzut cu 50%.

Acest lucru duce la scăderea veniturilor cu aproximativ 65%. 6% dintre firmele chinezeşti se confruntă cu falimentul.

Cele mai citite

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...
Ultima oră
Pe aceeași temă