Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Consumul pierde teren, insolvenţele se extind

Consumul, principalul motor al creşterii economice, începe să dea rateuri, iar inflaţia, blocajul financiar, deprecierea leului şi scăderea vânzărilor creează tot mai multe dificultăţi companiilor din comerţ, arată o analiză Sierra Quadrant, transmisă marţi.

Share

Rl online 0 comentarii

15.10.2019 - 18:12

Numărul insolvenţelor din retail, din august, era de aproape 10 ori mai mare decât în ianuarie, potrivit companiei.

”Într-o economie extrem de fragilă, cum este cea românească, bazată în primul rând pe consum mai ales din import, intrarea unei firme în dificultate financiară poate crea probleme majore pe scară largă, afirmă experţii. Cum peste 90% dintre firmele româneşti sunt slab capitalizate, neavând la dispoziţie resursele financiare pentru a rezista provocărilor, intrarea unui partener în insolvenţă poate atrage probleme financiare în cascadă, pe tot lanţul economic”, se arată în comunicat.

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, analizate de Sierra Quadrant, 1244 de firme din sectorul de comerţ cu ridicata şi cu amănuntul/ repararea autovehiculelor şi motocicletelor (versiunea 2008) au intrat în insolvenţă la nivelul lunii august, un număr aproape egal cu cel al firmelor care au declarat insolvenţa în primele trei luni. În ianuarie, ONRC raporta 147 de firme intrate în insolvenţă (V2008), în februarie 299, iar în martie 468 de companii. Pe ansamblul primelor opt luni, statistica indică un număr de 1244 de companii în insolvenţă faţă de 1769 în aceeaşi perioadă din 2018.

”Cazurile de insolvenţă din sectorul comerţului reprezintă majoritatea, într-o economie în care, în primele opt luni au fost semnalate 3978 de noi cazuri de insolvenţă. Este o creştere semnificativă care tinde să se accentueze în ultimul trimestru”, arată analiza Sierra Quadrant.

Potrivit datelor statistice, dacă în luna ianuarie, la nivelul întregii economii erau raportate numai 500 de cazuri noi de insolvenţă, în august numărul acestora s-a apropiat de graniţa de 4000 (3978 de cazuri înregistrate de ONRC).

”Este o tendinţă negativă, înregistrată şi în anii trecuţi, semestrul II şi în special ultimul trimestru marcând declanşarea procedurilor de insolvenţă în cadrul a mii de firme, pe fondul acumulării problemelor financiare”, arată analiza.

În 2018, numărul total al insolvenţelor în primele şapte luni a fost de 5615, iar până la finele anului s-a ajuns la 8304, faţă de 9102 în 2017.

”Aceste dosare noi de insolvenţă se adaugă celor aflate deja în derulare şi care nu sunt deloc puţine. În perioada 2013-2018, s-au înregistrat, în total 86,329 de dosare de insolvenţă, iar multe dintre companii se află în continuare în această procedură”, afirmă analiştii.

Sierra Quadrant estimează că, pe fondul accentuării blocajului financiar şi tendinţei de dezintermediere şi conservare a business-urilor, numărul insolvenţelor din 2019 ar putea trece de 9000 de cazuri.

Comentarii

loading...