14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăEconomieConsumul casnic va rămâne principalul motor de creştere, oricât de ciudat ar...

Consumul casnic va rămâne principalul motor de creştere, oricât de ciudat ar părea acest lucru

Regiunea ECE a înregistrat, în anii 2017 şi 2018, o majorare a PIB cu 4,6%, respectiv 4.3%, cele mai mari rate de creştere din 2008 încoace.

”Această accelerare a economiei ECE s-a datorat în principal creşterii cererii interne, pe fondul scăderii semnificative a şomajului, de care au beneficiat gospodăriile”, arată un raport Coface.

În acelaşi timp, gospodăriile s-au bucurat şi de o creştere importantă a salariilor, ce a avut un impact direct asupra consumului, iar creşterea a fost susţinută şi de o majorare a investiţiilor publice şi private.

Aceasta a influenţat solvabilitatea companiilor din ECE. Media ponderată a insolvenţelor a scăzut la 4,2% din PIB, în 2018, în pofida creşterii numărului de proceduri din anul anterior.

În ciuda evoluţiilor pozitive, companiile din ECE au întâmpinat şi dificultăţi. Rata scăzută a şomajului a dus la deficit de forţă de muncă, ceea ce a devenit principalul obstacol pentru întreprinderi, în ceea ce priveşte activităţile zilnice, precum şi pe potenţialul de extindere.

”Încetinirea creşterii se va datora în principal efectelor unei frânări la cererea externă. Creşterea medie în regiunea ECE va atinge 3,6%, în anul 2019, şi 3,2%, în 2020” Coface România

Coface indică printre dificultăţi ”constrângerile privind aprovizionarea – inclusiv deficitul forţei de muncă, ratele mari de utilizare a capacităţii, creşterea costurilor de producţie şi efectul încetinirii externe (directe şi indirecte)”.

Acestea îngrijorează companiile din ECE. Consumul casnic va rămâne principalul motor de creştere, cu toate că accelerarea limitată a investiţiilor în active fixe şi exporturile mai slabe vor diminua creşterea PIB.

 

Ce îngrijorează exportatorii

Încetinirea din Zona Euro, escaladarea conflictului comercial SUA – China şi Brexitul haotic îngrijorează exportatorii, din cauza impactului potenţial asupra companiilor şi economiilor.

”Încetinirea creşterii se va datora în principal efectelor unei frânări la cererea externă. Creşterea medie în regiunea ECE va atinge 3,6%, în anul 2019, şi 3,2%, în 2020”, arată Coface.

Cererea externă mai slabă va avea impact nu numai pe ratele de creştere, ci şi în insolvenţe. Sectoarele extrem de expuse pieţelor externe. ca industria auto, chimică şi metalurgică, de piese şi componente, vor avea de suferit.

Cele mai citite

Mihai Chirica, trimis în judecată de DIICOT! Ce acuzații i se aduc primarului municipiului Iași

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de DIICOT în dosarul „Veranda”, în legătură cu emiterea ilegală a unor autorizaţii de...

Un fost jucător al Realului ar putea deveni antrenorul celor de la Bayern Munchen

Potrivit unui raport vineri al DPA, există mari șanse ca Zinedine Zidane să semneze cu Bayern Munchen pentru a prelua conducerea echipei începând din...

Nicu Ștefănuță a depus plângere la CNCD împotriva preotului Nicolae Tănase, din cauza declarației revoltătoare la adresa femeilor abuzate sexual

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, vicepreședinte al Grupului Verzilor din Parlamentul European, a depus o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) împotriva preotului...
Ultima oră
Pe aceeași temă