10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăEconomieConsumatorii casnici de electricitate au continuat să migreze în piaţa liberă

Consumatorii casnici de electricitate au continuat să migreze în piaţa liberă

În total, 6,5 milioane de consumatori au fost alimentaţi în primul trimestru de către furnizorii de ultimă instanţă.

“Numărul total de locuri de consum aferente clienţilor finali deserviţi de FUI a scăzut cu 14,77% în trimestrul I 2019 faţă de perioada similară din anul 2018 şi cu 2,88% faţă de trimestrul IV 2018. Aceasta tendinţă este determinata, cu precădere, de clienţii casnici care au migrat în piaţa concurenţială, ca urmare a ofertelor specifice dedicate acestui segment promovate de furnizorii activi pe piaţa concurenţială”, explică autorii raportului.

Aceasta deşi, în decembrie 2018, Guvernul a aprobat OUG 114/2018, care a reintrodus, de la 1 martie 2019, tarifele reglementate la electricitate.

Cei mai mulţi au trecut în piaţa concurenţială în luna februarie, adică peste 80.000 de consumatori casnici, însă şi în martie, după reintroducerea preţurilor reglementate, circa 70.000 de utilizatori casnici au migrat în piaţa liberă.

Totodată, experţii ANRE au remarcat “creşterea cu 68,35% a numărului de locuri de consum a noncasnicilor preluaţi în regim de UI (ultimă instanţă – n.r.) în trimestrul I 2019 faţă de trimestrul I 2018, ca rezultat al restrângerii activităţii mai multor furnizori concurenţiali”.

Cu alte cuvinte, dacă furnizorul unui utilizator noncasnic nu mai poate livra energia, utilizatorul este preluat automat de furnizorul de ultimă instanţă din zona respectivă.

ANRE a remarcat faptul că achiziţia de energie electrica pentru clienţii finali s-a realizat cu preponderenta pe platformele bursei de profil OPCOM: pieţele centralizate (56,21%), Piaţa centralizata pentru serviciul universal (20,08%), PZU (19,31%) şi o mică parte, 9,8%, pe contracte reglementate.

În primul trimestru din 2019, producătorii care au livrat energie în piaţa reglementată au fost Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi OMV Petrom (centrala de la Brazi).

Specialiştii ANRE au menţionat, în raport, apariţia OUG 114/2018 şi efectele ei.

“Cadrul de reglementare aplicabil în trimestrul I 2019 a suferit modificări semnificative faţă de perioada precedentă, modificări impuse de implementarea prevederilor OUG nr. 114/2018. Transpunerea prevederilor acestui act normativ s-a concretizat prin adoptarea de Ordine, Decizii şi Avize ale presedintelui ANRE cu incidenta asupra pieţei de energie electrica pentru clienţii finali deserviţi de FUI, aplicabile în perioada analizată”, au arătat reprezentanţii reglementatorului, potrivit Agerpres. 

Principalele modificări au constat în introducerea de tarife reglementate pentru energia electrică vândută consumatorilor casnici în perioada perioada 1 martie 2019 – 28 februarie 2022; stabilirea de ANRE a tarifelor reglementate şi a preţurilor aplicate de furnizorii de ultima instanţa clienţilor finali; încheierea de către furnizorii de ultimă instanţă de contracte reglementate cu producătorii de energie electrica pentru achiziţia de energie electrica destinata acoperirii consumului consumatorilor casnici;
stabilirea de ANRE a cantităţilor şi preţurilor aferente energiei electrice vândute pe baza contractelor reglementate.

Liberalizarea pieţei de energie a început la 1 iulie 2013, când 10% din cantitatea de energie furnizată consumatorilor casnici a fost achiziţionată din piaţa liberă, iar întregul proces de liberalizare a fost finalizat la 31 decembrie 2017.

În ianuarie, Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), declara, pentru AGERPRES, că nicio ţară din Uniunea Europeană nu a revenit la preţurile reglementate de energie, după liberalizarea pieţei, atât de brusc şi fără niciun fel de consultare cu specialiştii din piaţă, cum se întâmplă în România.

Potrivit acestuia, piaţa liberalizată de energie din România funcţiona destul de bine până acum, cu o concurenţă din ce în ce mai mare între furnizori. Aceştia, în efortul de a-şi atrage cât mai mulţi clienţi casnici, practicau reduceri de preţuri şi tot felul de oferte, precum energie la pachet cu alte servicii, gaze, telefonie mobilă şi mentenanţă.

Întrebat dacă au mai fost cazuri în Uniunea Europeană când s-a revenit la preţuri reglementate după liberalizarea totală a pieţei, Lungu a răspuns: “Au mai fost intervenţii, dar nu de această amploare, adică nu atât de brusc şi fără a fi consultaţi specialiştii din piaţă şi operatorii”.

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...
Ultima oră
Pe aceeași temă