Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Conformarea volutară, croită pentru evitarea impozitării cu 16% a veniturilor

Contribuabilii sunt tot mai des controlaţi. Peste 500 de persoane fizice au fost verificate de la începutul 2018 până în prezent.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 28.10.2019 - 22:56

Autoritatea fiscală are în plan dezvoltarea unei aplicații care să permită identificarea mult mai rapidă a persoanelor fizice cu risc fiscal ridicat. Până atunci, amintim că în 2011 a fost înființată Direcția Generală Control Venituri Persoane Fizice.

Următoarele persoane fizice sunt vizate: asociați/acționari ce au împrumutat firme cu cel puțin 200.000 de lei; persoane fizice ce achiziționează bunuri sau imobile de cel puțin 70.000 de euro; persoane fizice cu depozite bancare de cel puțin 150.000 de lei/an; persoane fizice care au cumpărat autoturisme de cel puțin 25.000 de euro.

„Pentru persoanele fizice care nu și-au declarat veniturile, ar fi recomandat să le declare acum, până la termenul de 15 decembrie.” Mihaela Mitroi, EY România

Presiunea pe declararea veniturilor persoanelor fizice e foarte mare. Dacă acestea nu pot fi justificate, vor fi impozitate cu 16%.

„OG 6/2019, privind instituirea unor facilități fiscale, recent publicată, încurajează, din punctul nostru de vedere, conformarea voluntară a persoanelor fizice”, spune Mihaela Mitroi de la EY.

Concret, persoanele fizice care la 31 decembrie 2018 ar avea obligații principale restante administrate de ANAF pot beneficia de anularea dobânzilor, penalităților și tuturor accesoriilor aferente acestor datorii principale. Dar orice demers din partea persoanei fizice trebuie realizat până la 15 decembrie anul acesta.

 

Fiscul nu va mai face concesii

OG 6 a fost aprobată prin Ordinul Ministrului Finanțelor Publice nr. 3126/2019, în vigoare din 27 septembrie 2019. Acum câteva zile, ANAF a emis un document, denumit „Anularea unor obligații accesorii OG 6/2019”, care explică condițiile și procedura de urmat.

“Pentru persoanele fizice care nu și-au declarat veniturile, ar fi recomandat să le declare acum, până la termenul de 15 decembrie, pentru a intra sub incidența Ordonanței, întrucât șansele de a asista în viitor la o nouă ordonanță care vizează conformarea fiscală sunt reduse”, atrage atenţia expertul EY.

Este clar, explică Mitroi, că acele persoane care amână să-și declare veniturile, dacă sunt identificate și verificate imediat după sfârșitul anului 2019, vor suporta rigorile legii.

Comentarii

loading...