14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieConformarea volutară, croită pentru evitarea impozitării cu 16% a veniturilor

Conformarea volutară, croită pentru evitarea impozitării cu 16% a veniturilor

Autoritatea fiscală are în plan dezvoltarea unei aplicații care să permită identificarea mult mai rapidă a persoanelor fizice cu risc fiscal ridicat. Până atunci, amintim că în 2011 a fost înființată Direcția Generală Control Venituri Persoane Fizice.

Următoarele persoane fizice sunt vizate: asociați/acționari ce au împrumutat firme cu cel puțin 200.000 de lei; persoane fizice ce achiziționează bunuri sau imobile de cel puțin 70.000 de euro; persoane fizice cu depozite bancare de cel puțin 150.000 de lei/an; persoane fizice care au cumpărat autoturisme de cel puțin 25.000 de euro.

„Pentru persoanele fizice care nu și-au declarat veniturile, ar fi recomandat să le declare acum, până la termenul de 15 decembrie.” Mihaela Mitroi, EY România

Presiunea pe declararea veniturilor persoanelor fizice e foarte mare. Dacă acestea nu pot fi justificate, vor fi impozitate cu 16%.

„OG 6/2019, privind instituirea unor facilități fiscale, recent publicată, încurajează, din punctul nostru de vedere, conformarea voluntară a persoanelor fizice”, spune Mihaela Mitroi de la EY.

Concret, persoanele fizice care la 31 decembrie 2018 ar avea obligații principale restante administrate de ANAF pot beneficia de anularea dobânzilor, penalităților și tuturor accesoriilor aferente acestor datorii principale. Dar orice demers din partea persoanei fizice trebuie realizat până la 15 decembrie anul acesta.

 

Fiscul nu va mai face concesii

OG 6 a fost aprobată prin Ordinul Ministrului Finanțelor Publice nr. 3126/2019, în vigoare din 27 septembrie 2019. Acum câteva zile, ANAF a emis un document, denumit „Anularea unor obligații accesorii OG 6/2019”, care explică condițiile și procedura de urmat.

“Pentru persoanele fizice care nu și-au declarat veniturile, ar fi recomandat să le declare acum, până la termenul de 15 decembrie, pentru a intra sub incidența Ordonanței, întrucât șansele de a asista în viitor la o nouă ordonanță care vizează conformarea fiscală sunt reduse”, atrage atenţia expertul EY.

Este clar, explică Mitroi, că acele persoane care amână să-și declare veniturile, dacă sunt identificate și verificate imediat după sfârșitul anului 2019, vor suporta rigorile legii.

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă