16.9 C
București
luni, 15 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE: Un sfert din Conpet a fost vândut cu 22,5 milioane de...

UPDATE: Un sfert din Conpet a fost vândut cu 22,5 milioane de euro

UPDATE 11.40 (joi): Fondul Proprietatea (FP) a vândut prin plasament privat accelerat 23,6% din compania de transport de produse petroliere Conpet Ploieşti (COTE) pentru 99,8 milioane lei (22,5 milioane euro), cu un discount al preţului pe acţiune de 8% faţă de cotaţia din piaţă înaintea anunţării planului de vânzare.

"În urma finalizării procedurii de plasament privat pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a acţiunilor ordinare deţinute de Fond în Conpet anunţată ieri, numărul final al acţiunilor oferite este de 2.047.095 acţiuni ordinare emise de Conpet, iar preţul per acţiune este de 48,75 lei", se arată într-un comunicat transmis joi BVB de către Fondul Proprietatea.

În urma vânzării pachetului de acţiuni, participaţia Fondului la Conpet scade de la 29,7%, la 6,1%.

—–

Un sfert din compania de transport de produse petroliere Conpet este scos la vânzare prin plasament privat accelerat de către Fondul Proprietatea. Vloarea acțiunilor scoase pe piață este de 23,6 milioane de euro.

Potrivit Mediafax, acţiunile plasate reprezintă 23,6% din numărul total al acţiunilor emise de Conpet şi vor fi vândute în cadrul unui plasament privat accelerat adresat doar investitorilor calificaţi, publicul larg nefiind eligibil pentru participa.

Preţul per acţiune plasată va fi stabilit în momentul finalizării procesului de plasament şi va fi anunţat pieţei în mod corespunzător, se arată într-un comunicat transmis de Fondul Proprietatea Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

La momentul transmiterii ştirii, acţiunile Conpet se aflau în scădere cu 3,8%, la 51 de lei/unitate, preţ la care pachetul de 2.047.095 titluri pe care vrea să-l vândă Fondul are o valoare de 104,4 milioane de lei.

"În cazul în care toate acţiunile plasate sunt vândute, în urma finalizării tranzacţiei, Fondul va deţine cel puţin 524.366 acţiuni emise de Conpet, reprezentând aproximativ 6,1% din capitalul social al societăţii. Oricare dintre acţiunile societăţii deţinute de Fond după închiderea tranzacţiei va fi indisponibilizată pentru o perioadă 180 de zile", se arată în anunţul Fondului.

Firma de brokeraj Wood & Company Financial Services acţionează în calitate de coordonator global unic şi unic bookrunner în cadrul tranzacţiei, iar BRD – Groupe Societe Generale (BRD) acţionează în calitate de co-manager.

Fondul Proprietatea a mai vândut în iunie, prin plasament privat un pachet de 4,99% din acţiunile Romgaz (SNG), preţul rezultat în urma operaţiunii având un discount de aproape 6% faţă de cotaţia bursieră anterioară anunţului. FP a atras 644,6 milioane lei (198,6 milioane dolari) în urma tranzacţiei.

De asemenea, în iulie, Fondul a vândut prin plasament privat participaţia de 13,5% deţinută la Transelectrica (TEL), pentru 212,7 milioane lei (48,5 milioane euro), la un preţ cu 8% sub cotaţia bursieră de la sfârşitul şedinţei anterioare publicării anunţului.

Afacerile Conpet Ploieşti au avansat în primul semestru cu 10,7% comparativ cu perioada similară a anului trecut, la 186,17 milioane lei (41,7 milioane euro), şi cu 6,4% faţă de buget, pe fondul creşterii veniturilor din transport cu 17,7 milioane lei faţă de primele şase luni din 2013. În prima jumătate a anului trecut, compania a consemnat o cifră de afaceri de 168,17 milioane lei.

Conpet operează sistemul naţional de transport al produselor petroliere, mai scrie Mediafax.

Potrivit celor mai recente raportări, statul controlează prin Ministerul Economiei 58,71% din acţiunile companiei, iar Fondul Proprietatea are 29,7% din titluri.

La cea mai recentă cotaţie a acţiunilor Conpet, de 51 de lei/unitate, capitalizarea companiei este de 441,53 milioane de lei (99,74 milioane de euro).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă