16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialTotul despre Facebook: cele mai importante cifre şi nume legate de o...

Totul despre Facebook: cele mai importante cifre şi nume legate de o afacere de 100 de miliarde de dolari

Facebook a depus, miercuri, dosarul de listare la bursă, dezvăluind că intenţionează să scoată la vânzare titluri în valoare de aproximativ 5 miliarde de dolari.

Deşi există opinii conform cărora acţiunile Facebook ar putea fi cele mai bune candidate din acest an pentru speculaţii financiare prin vânzare în lipsă, compania rămâne un adevărat fenoment social, înregistrând, în prezent, 845 de milioane de utilizatori la nivel mondial.

Citeşte şi Facebook ar putea fi cea mai mare speculaţie a anului pe bursă

Câteva cifre care spun totul despre Facebook

Compania Facebook a fost fondată în 2004 şi avea 3200 de angajaţi la data de 31 decembrie 2011, relatează reuters.com. Profitul obţinut în 2011 a fost de 3,71 miliarde de dolari, alimentând criticile conform cărora diferenţa dintre capitalizare şi veniturile anuale ar fi puternic disproporţionată faţă de alte mari companii din IT, precum Google sau Apple.

Facebook deţine 845 de milioane de utilizatori activi la nivel mondial, 161 de milioane dintre aceştia fiind din SUA. Timpul mediu petrecut pe Facebook este de 6 ore pe lună la nivel mondial şi de 7 ore pe lună în SUA.

Publicitatea a reprezentat 85% din veniturile Facebook în 2011. Numărul angajaţilor a crescut de la 2147 (31 decembrie 2010) la 3200 (31 decembrie 2011). Puterea de vot a lui Mark Zuckerberg datorată acţiunilor era de 56,9% la sfârşitul anului trecut.

În decembrie 2011, Facebook a avut 483 de milioane de utilizatori activi zilnic, comparativ cu 327 de milioane în decembrie 2010. Tototdată, 425 de milioane de utilizatori accesează Facebook de pe telefonul mobil cel puţin o dată pe lună.

În ultimele trei luni ale anului 2011, utilizatorii au dat, în medie, 2,7 miliarde de like-uri şi comentarii în fiecare zi.

Competitorii direcţi ai Facebook sunt Google+, Cyworld în Coreea de Sud, Mixi în Japonia, Orkut în Brazilia şi India şi vKontakte în Rusia.

Topul ţărilor în funcţie de numărul de utilizatori, conform checkfacebook.com

1. SUA: 160 de milioane;
2. India: 43 de milioane;
3. Indonezia: 43 de milioane;
4. Brazilia: 38 de milioane;
5. Mexic: 32 de milioane;
6. Turcia: 31 de milioane;
7. Marea Britanie: 30 de milioane;
8. Filipine: 28 de milioane;
9. Franţa: 24 de milioane;
10. Germania: 23 de milioane.

În România există 4,4 milioane de utilizatori, mai mulţi decât în Bulgaria (2,3 milioane), Serbia (3,3 milioane), Ungaria (3,8 milioane), Ucraina (1,7 milioane) sau Moldova (231 de mii de utilizatori).

Cine sunt acţionarii?

28,4% din acţiuni: fondatorul şi preşedintele executiv al Facebook, Mark Zuckerberg;

32,4%: angajaţii Facebook;

11,4%: Accel Partners, care a investit în Facebook în anul 2005;

7,5%: Dustin Moskovitz, co-fondatorul Facebook;

7%: Digital Sky Technologies;

3,5%: Goldman Sachs;

3%: Greylock Partners & Meritech Capital;

În plus, un pachet de 6,51% din acţiuni este deţinut de Andressen Horowitz, T.Rowe Price, Li Ka Shing, Elevation Partners (1%), Microsoft (1,6%) şi Peter Thiel (2,5%).

Ce salarii au directorii Facebook?

Salariile directorilor Facebook par de domeniul fantasticului, iar Mark Zuckerberg este unul dintre cei mai prost plătiţi dintre ei (1,49 milioane de dolari în 2011), dacă excludem profitul generat de uriaşul pachet de acţiuni pe care îl deţine în cadrul companiei.

Sheryl Sandberg (Chief Operating Officer) a primit 30,9 milioane de dolari, Mark Schroepfer (vice-preşedinte al departamentului de inginerie) a primit 24,7 milioane de dolari, iar David Ebersman (Chief Financial Officer) a primit 18,7 milioane de dolari.

Cât vor valora acţiunile Facebook în comparaţie cu cele ale marilor companii de IT?

Preţul estimat al unei acţiuni la Facebook ar putea fi de 50 de dolari la IPO (Oferta Publică Iniţială). Valoarea totală de piaţă a companiei este de 100 de miliarde de dolari.

Google. Preţul iniţial al unei acţiuni: 80 de dolari. Valoarea actuală a unei acţiuni: 585,1 dolari. Valoarea totală de piaţă a companiei: 190,2 miliarde de dolari.

Amazon.com. Preţul iniţial al unei acţiuni: 18 dolari. Valoarea actuală a unei acţiuni: 181,7 dolari. Valoarea totală de piaţă a companiei: 82,6 miliarde de dolari.

eBay. Preţul iniţial al unei acţiuni: 18 dolari. Valoarea actuală a unei acţiuni: 32,7 dolari. Valoarea totală de piaţă a companiei: 42,1 miliarde de dolari.

Yahoo! Preţul iniţial al unei acţiuni: 13 dolari. Valoarea actuală a unei acţiuni: 15,7 dolari. Valoarea totală de piaţă a companiei: 19,5 miliarde de dolari.

O parte dintre liderii companiei. Cine sunt cei din umbră?

Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg a fondat Facebook împreună cu Chris Hughes, Dustin Moskovitz şi Eduardo Saverin în timp ce studia la Universitatea Harvard în 2004. Forbes estimează averea lui Zuckerberg la 17,5 miliarde de dolari, el urcând pe locul 14 în topul celor mai bogaţi oameni din SUA.

Peter Thiel, director şi investitor

Peter Thiel, absolvent al Universităţii Stanford şi fost trader pe Wall Street, este primul investitor extern şi director al Facebook. Thiel a co-fondat serviciul PayPal de plăţi on-line şi l-a vândut către eBay pentru 1,5 miliarde de dolari în 2002.

Christopher Cox, vicepreşedinte de produs

Cox a realizat strategia de produs a Facebook şi supraveghează managementul de produs şi de design. S-a alăturat companiei în 2005 ca inginer de software şi a contribuit la realizarea primelor versiuni de News Feed şi Inbox.

Dan Rose, vicepreşedinte de parteneriat

Fostul manager al Amazon.com care a contribuit la dezvoltarea „Kindle” supraveghează, în prezent, parteneriatele Facebook şi ţine legătura, în permanenţă, cu studiourile de film de la Hollywood, companiile producătoare de jocuri video, companiile de telefonie mobilă şi constructorii de automobile.

David Fischer, vicepreşedinte al departamentului de publicitate şi operaţiuni globale

Fischer este responsabil pentru cea mai mare parte din vasta şi profitabila reţea de publicitate a companiei. El supraveghează activităţile de marketing, publicitate şi relaţii cu clienţii. Sub îndrumarea lui Fischer, reţeaua de publicitate online a Facebook a devenit cea mai extinsă din lume. Înainte de a lucra la Facebook, David Fischer a fost director adjunct al personalului la Departamentul american de Trezorerie în timpul administraţiei Clinton.

Sheryl Sandberg, chief operating officer

Sandberg este una dintre cele mai puternice femei din Silicon Valley şi supraveghează vânzările şi activităţile de marketing, dezvoltarea afacerii, resursele umane, politicile publice şi relaţii cu publicul. Sandberg este un alt fost angajat al Google, unde a manageriat vânzarea spaţiului on-line de publicitate şi operaţiunile pentru produsele de consum. Înainte de a lucra pentru Google, Sheryl Sandberg a fost şefa lui David Fischer, ocupând funcţia de director de personal la Departamentul de Trezorerie în timpul administraţiei Clinton.

Citeşte şi Cine sunt “doamnele de fier” ale IT-ului american

Cum s-a dezvoltat Facebook?

Cele mai citite

NATO a exersat trimiterea rapidă a trupelor în România

Conducerea NATO a verificat capacitatea de a-și trimite rapid trupele în România, prin Slovenia și Ungaria, în cadrul unui exercițiu care s-a numit Eagle...

Un film românesc și unul România – Republica Moldova participă la festivalul de film de la Moscova, în ciuda sancțiunilor asupra Rusiei. Regizorul român...

Un film realizat în România, intitulat "21 de rubini", a fost prezentat în cadrul festivalului de film de la Moscova (19 - 26 aprilie...

Raed Arafat trimite o echipă de experți la Slănic Prahova în urma surpării de teren

Secretarul de stat Raed Arafat, şeful DSU, a precizat joi că o echipă de experţi urmează să ajungă la Slănic Prahova pentru a evalua...
Ultima oră
Pe aceeași temă