Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Suprafata cu vita-de-vie, sub cea negociata cu UE

Suprafata cultivata cu vita-de-vie a Romaniei este de 177.085 ha, sub cea negociata cu UE, de 240.000 ha. Viticultorii romani primesc insa fonduri europene consistente pentru modernizarea plantatiilor.Pentru abandonul soiurilor ...

Share

Rodica Daniciuc 0 comentarii

07.08.2007 - 00:00

Suprafata cultivata cu vita-de-vie a Romaniei este de 177.085 ha, sub cea negociata cu UE, de 240.000 ha. Viticultorii romani primesc insa fonduri europene consistente pentru modernizarea plantatiilor.

Pentru abandonul soiurilor hibride si reconversie, sprijinul financiar acordat unui viticultor roman este intre 3.400 si 5.000 de euro/hectar. Fondurile europene de circa 8,3 milioane euro pentru modernizarea plantatiilor de vita-de-vie alocate in campania 2006-2007 vor fi absorbite aproape in totalitate, sustin expertii. Pentru campania 2007-2008, sprijinul UE este de 20 milioane euro.
Un proiect este eligibil la finantare daca parcela de vita-de-vie are intre 0,30 de ha si 150 ha, iar materialul saditor utilizat este admis de legislatia in vigoare. Fondurile ajung la beneficiari prin Fondul European pentru Garantare Agricola (FEGA) si se vor acorda sub forma platilor directe in ordinea depunerii dosarelor, pe principiul "primul venit, primul servit". Beneficiarii care au finalizat lucrarile din dosar au prioritate in raport cu cei care solicita banii in avans. In Romania, suprafata cultivata cu vita-de-vie nobila si hibrida este de 177.085 ha, sub cea negociata cu UE, de 240.000 de ha.


UE restructureaza sectorul, din cauza cresterii productiei si scaderii consumului de vinuri. La inceputul lunii iulie, Comisia Europeana a promulgat o lege care vizeaza defrisarea unor suprafete de vita-de-vie, interzicerea utilizarii zaharului si a mustului concentrat in productia vinului, simplificarea practicilor oenologice si a etichetarii. Costurile de infiintare si intretinere a unui hectar de vita-de-vie nobila pana la intrarea pe rod, in cel de-al patrulea an, sunt de circa 22.000 euro, iar sprijinul financiar pe care il poate primi un viticultor roman din fondurile UE si din bugetul national este de circa 60% din aceste cheltuieli. In acest an, suprafetele cultivate vor fi sensibil mai mari decat in 2006, culturile nefiind afectate de seceta. Viticultorii spun ca 2007 este un an de exceptie in privinta cantitatii si calitatii productiei. Consumul de vin a oscilant in perioada 2000-2004, dar a atins maximul in anul 2004, cu 30 litri/cap de locuitor.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...