Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Strategiile de marketing ale unor furnizori ascund costurile totale. Cea mai ieftină apă la robinet: Ploieşti, Oradea şi Bucureşti

Tarifele pentru apa care curge la robinet diferă de la un oraş la altul. Indiferent modul de calcul, pe consumator îl interesează însă factura finală

Share

Adrian Bărbulescu 0 comentarii

Actualizat: 05.05.2017 - 16:51

Tarifele pentru apa care curge la robinet diferă de la un oraş la altul. Indiferent modul de calcul, pe consumator îl interesează însă factura finală, chiar dacă ea este defalcată pe mai multe capitole, cum ar fi furnizare, canalizare, epurare ape uzate sau colectarea apelor pluviale.

O stratagemă des utilizată de companiile de apă este de a stabili un tarif scăzut pentru furnizare, care apoi este „completat” cu unul foarte mare pentru canalizare, la care se mai adaugă şi aşa-numita apă meteorică sau pluvială.

În acest fel, unii operatori locali sau regionali de apă folosesc ca strategie de marketing un preţ scăzut pentru apa care curge la robinet, „uitând” însă să spună că acea apă se scurge undeva, mai exact în canalizare, unde este perceput un tarif considerabil mai mare. Mai mult, pe site-urile unor furnizori sunt trecute separat costurile de canalizare şi cele de epurare, chiar dacă, la urma urmei, reprezintă acelaşi serviciu. În ceea ce priveşte apele pluviale, adică apa de ploaie care este preluată de reţelele de canalizare din oraşe, ele sunt tarifate fie fix, fie pe baza datelor furnizate de Administraţia Naţională de Meteorologie, fie pe baza unui calcul mai complex, care ia în calcul numărul de persoane şi suprafaţa locuinţei. În fine, în cazul acelor operatori care susţin că nu percep niciun tarif pentru apa meteorică (de ploaie), locuitorii respectivului oraş tot plătesc, indirect, acest serviciu, prin intermediul unor taxe locale.

România Liberă a făcut un top al costurilor cu apa, fără TVA, suportate de locuitorii oraşelor reşedinţă de judeţ din ţară, luând în calcul atât tariful de furnizare, cât şi cel de canalizare (plus epurare). Cel mai mic tarif este perceput de Apa Nova Ploieşti, 2,76 lei pe metrul cub. El este completat de tariful de canalizare, de numai 1,18 lei pe metrul cub, rezultând un cost final de 3,94 lei.

Pe locul doi se situează Oradea, cu un total de 4,90 lei pe metrul cub (3,49 lei furnizarea şi 2,04 lei canalizarea). Podiumul este încheiat de Apa Nova Bucureşti, cu un total de 5,60 lei – 3,20 lei furnizarea şi 1,70 lei canalizarea şi epurarea.

La polul opus, cea mai mare factură la apă o achită locuitorii din Constanţa şi Slobozia, oraşe unde concesiunea serviciului a fost preluată de RAJA (compania operată de Consiliul Județean Constanţa). Aici, costul total pe metru cub este de 7,72 lei – 4,09 lei furnizarea apei la robinete şi 3,63 lei canalizarea şi epurarea. De o apă ceva mai ieftină, dar nu cu mult (7,46 lei metrul cub în total) au parte piteştenii. Tariful de furnizare este de 3,67 lei, iar cel de canalizare de 3,79 lei. Şi la Târgovişte apa potabilă este aproape un lux, de vreme ce tariful total practicat de Compania de Apă Târgovişte-Dâmboviţa, ajunge la 7,40 lei, din care 3,81 lei reprezintă furnizarea şi restul canalizarea şi epurarea.

La toate aceste tarife totale, se mai adaugă cele percepute pentru apele pluviale, care însă nu pot fi cuantificate după acest algoritm la nivelul întregii ţări, din cauza modalităţilor diferite de calcul. Ele nu pot influenţa însă cu mai mult de 10% valorile totale, neviciind însă ordinea în clasament a principalilor furnizori de apă potabilă şi canalizare.  

Citește totul despre:

Comentarii