10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialRompetrol Rafinare şi-a triplat profitul net consolidat în primele nouă luni din...

Rompetrol Rafinare şi-a triplat profitul net consolidat în primele nouă luni din 2017

Rompetrol Rafinare, companie controlată de grupul kazah de stat KazMunayGas ce administrează rafinăria Petromidia, a raportat în primele nouă luni ale anului un profit net consolidat în valoare de 56 milioane dolari, de aproape trei ori mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016, când s-a ridicat la 20,87 milioane dolari.

De asemenea, rezultatul operaţional consolidat (EBITDA) a consemnat, de asemenea, o creştere cu 26% în primele nouă luni ale anului faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016, ridicându-se la 152,9 milioane dolari.Cifra de afaceri brută a atins valoarea de 2,87 miliarde dolari în perioada ianuarie-septembrie, mai mare cu 12% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când s-a ridicat la 2,57 miliarde dolari.

“Rompetrol Rafinare operează două rafinării cu tradiţie pentru industria românească, modernizate şi aduse la cele mai înalte standarde de performanţă. Recordurile operaţionale constante şi rezultatele financiare pozitive, precum şi impactul semnificativ pe care cele două rafinării îl au în economie au fost realizate în urma investiţiilor susţinute de KMG International şi unicul său acţionar, compania naţională de petrol şi gaze din Kazakhstan, KazMunayGas”, a declarat directorul general al Rompetrol Rafinare, Yedil Utekov.

El spune că investiţiile pentru creşterea capacităţii de prelucrare a rafinăriei Petromidia, a gradului de flexibilitate a acesteia şi modernizarea instalaţiilor industriale s-au ridicat la peste 1,4 miliarde dolari începând din anul 2007.

”Rezultatele pozitive înregistrate au fost susţinute atât de creşterea cantităţilor de materii prime procesate de cele două rafinării operate de companie, Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti, în condiţiile continuării programelor de optimizare şi eficientizare a proceselor operaţionale”, arată raportul companiei.

De asemenea, rezultatele financiare au fost influenţate pozitiv de evoluţia marjelor de rafinare. În primele nouă luni, marja brută de rafinare a crescut cu 26% faţă de cea din aceeaşi perioadă a anului trecut.

”Deşi rafinăriile Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti au parcurs o oprire planificată în luna mai, unităţile de producţie au înregistrat o cantitate de peste 4,2 milioane tone de materie primă procesată în primele nouă luni ale anului, în creştere cu 2% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut”, se precizează în raport.

În perioada iunie – septembrie, rafinăria Petromidia a prelucrat în medie circa 15.150 tone/zi de ţiţei. Pe fondul creşterii producţiei rafinăriei Petromidia, vânzările diviziei de rafinare au crescut cu 13% pe piaţa internă.

Rompetrol Rafinare este cel mai mare exportator de produse petroliere din România. În primele nouă luni, prin diviziile de rafinare şi petrochimie, exporturile s-au ridicat la 855 milioane dolari, în creştere cu 15% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2016. Compania exportă în principal către partenerii din regiunea Mării Negre.

Prin derularea operaţiunilor sale, Rompetrol Rafinare a plătit peste 878 milioane dolari în primele nouă luni la bugetul de stat. Grupul KMG International a plătit, începând din anul 2007, peste 13 miliarde dolari la bugetul de stat al României.   

Actionarul majoritar al companiei Rompetrol Rafinare este grupul KMG International, statul român având 44,69% din acţiuni.

Rompetrol Rafinare operează rafinăria Petromidia, rafinăria Vega, şi divizia de petrochimie, Rompetrol Downstream operează reţeaua de benzinării a Grupului şi Rom Oil reţeaua de depozite.

Cantitatea de materie primă procesată de rafinăria Petromidia a fost de 3,98 milioane tone în perioada ianuarie-septembrie, iar gradul de utilizare a capacităţii de rafinare a fost de 80,2%. 

În ceea ce priveşte rafinăria Vega, cantitatea totală de materie primă procesată a fost de 263,6 mii tone în primele nouă luni ale anului, în crestere cu aproximativ 3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Rafinăria Vega Ploieşti este cea mai longevivă unitate de profil din ţară şi unicul producător autohton de bitum rutier.

Producţia totală de polimeri a fost de 102.500 tone, între ianuarie-septembrie, în scădere cu 5% faţă de perioada similară a anului trecut, când s-au produs 108.500 tone, pe fondul opririi planificate a instalaţiei de polipropilenă.

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...
Ultima oră
Pe aceeași temă