16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialRomgaz licitează pentru gazele din Irak

Romgaz licitează pentru gazele din Irak

Ministerul Petrolului din Irak a publicat lista finală cu 47 de companii precalificate să participe la o licitaţie pentru drepturi de explorare a 12 perimetre de gaze şi petrol, printre acestea figurând şi Romgaz.

Printre companiile precalificate pentru licitaţie se numără BP şi Shell (Marea Britanie), Chevron (SUA), CNOOC şi CNPC (China), Eni (Italia), Gazprom, Rosneft şi Lukoil (Rusia), Glencore (Elveţia), Statoil (Norvegia) şi Total (Franţa). Companiile selectate se vor putea asocia în consorţii pentru explorarea perimetrelor scoase la licitaţie.

Gigantul american Exxon Mobil, cea mai mare companie petrolieră listată din lume, nu mai apare în varianta finală a listei.

Singura companie românească în rândul celor 47 de candidaţi precalificaţi pentru licitaţie este Romgaz, cel mai mare producător de gaze din România, controlat de stat prin Ministerul Economiei.
Licitaţia se va concentra în principal pe drepturi de explorare a zăcămintelor de gaze, iar perimetrele sunt situate în zone izolate din vestul şi centrul ţării. Astfel, perimetrele ar fi destinaţii riscante de investiţie, din moment ce sunt mai dificil de protejat împotriva unor eventuale atacuri ale insurgenţilor, potrivit Reuters.

Companiile care vor câştiga licitaţia vor putea extrage imediat eventuale zăcăminte de gaze descoperite. Guvernul irakian şi-a asigurat însă opţiunea de a împiedica o companie să exploateze rezervele de petrol în schimbul unei compensaţii financiare.

Guvernul de la Bagdad a îmbunătăţit în februarie condiţiile de organizare a licitaţiei, renunţând la prevederea ca orice proiect să aibă o companie irakiană printre parteneri.

Licitaţia pentru explorarea celor 12 blocuri este programată pentru 30-31 mai, după ce a fost amânată de mai multe ori, şi ar putea creşte rezervele Irakului cu aproximativ 820 miliarde metri cubi de gaze şi 10 miliarde barili de petrol.

Romgaz desfăşoară operaţiuni petroliere de explorare-dezvoltare-exploatare în 8 perimetre concesionate pe teritoriul României.

Cele mai citite

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...
Ultima oră
Pe aceeași temă