8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialROMATOM: Comisia Europeană a dat un semnal pozitiv privind energia nucleară

ROMATOM: Comisia Europeană a dat un semnal pozitiv privind energia nucleară

Comisia Europeană a aprobat schemele de finanțare pentru construcția a două noi unități nucleare în Ungaria și pentru extinderea duratei de viață a unor reactoare din Belgia, ceea ce reprezintă un semnal pozitiv privind viitorul acestei industrii în Europa, inclusiv în România, apreciază Forumul Atomic Român (ROMATOM).

Astfel, proiectele aprobate de Bruxelles vizează două noi unități la centrala nuclearoelectrică (CNE) Paks II din Ungaria, de tip VVER – 1200, precum și extinderea cu 10 ani a duratei de viață a reactorilor de la Tihange 1, Doel 1 și Doel 2 din Belgia.

„Industria nucleară din România apreciază poziția Comisiei Europene față de proiectele nucleare din Ungaria și Belgia ca încurajatoare pentru finalizarea altor proiecte nucleare europene, inclusiv a Unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă, precum și extinderea duratei de viață la Unitatea 1 de pe același amplasament”, a transmis ROMATOM, într-un comunicat.

Astfel, energia nucleară în România cu o cotă de circa 18% astăzi, ar urma să asigure circa 31% în anul 2030, menținând această pondere până în 2050, cu cele patru reactoare nucleare în funcțiune la Cernavodă, iar Unitatea 1 retehologizată la timp. Sursele regenerabile vor reprezenta 46 — 48% în intervalul 2030—2050, față de 36% în 2015 (incluzând hidro).

Astfel, cele două noi unități nucleare de la Cernavodă vor contribui la atingerea țintelor de decarbonizare în combinație cu sursele regenerabile, asigurând securitatea energetică, creșterea PIB-ului la nivel național, creșterea economică la nivel național și regional, crearea de noi locuri de muncă, conservarea și transferul cunoștințelor specifice industriei nucleare, contribuind totodată la reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu circa 12.000.000 tone CO2/an, care, altfel, s-ar produce prin arderea combustibililor fosili, mai arată ROMATOM.

În prezent, cele 129 de reactoare nucleare, existente în 14 dintre statele membre, generează aproximativ 30% din electricitatea produsă la nivelul Uniunii Europene, reprezentând 50% din electricitatea cu emisii reduse de carbon, la nivelul UE.

Cele mai citite

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...
Ultima oră
Pe aceeași temă