15.5 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialRomânia vrea să finalizeze în 2017 negocierile cu China pentru reactoarele 3...

România vrea să finalizeze în 2017 negocierile cu China pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. Ministrul Energiei se declară nemulțumit de conducerea Nuclearelectrica

România trebuie să finalizeze în anul 2017 negocierile cu partea chineză pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, a declarat marți, la Antena 3, ministrul Energiei, Toma Petcu.

Pe de altă parte, este foarte important să ne gândim și la retubarea primelor două reactoare, 1 și 2, a explicat ministrul Toma Petcu.

"Ceea ce își propune actualul Guvern, inclusiv Ministerul Energiei, este ca România să devină un jucător regional atât pe producția și vânzarea de energie electrică, cât și pe producția și vânzarea de gaze, în mod special. Și spun acest lucru pentru că, într-adevăr, și pentru noi, negocierile pentru reactoarele 3 și 4 cu chinezii trebuie să se finalizeze în acest an. De la preluarea mandatului, am accelerat în acest sens. Am avut o primă întâlnire cu partea chineză în care am punctat lucrurile care poate că în trecut nu erau agreate, nu erau convenite sau bine stabilite între cele două părți. Sunt anumite pretenții și din partea companiei chineze, dar și unele lucruri pe care și noi le putem accepta, pentru că se creează o societate mixtă în care să ne asigurăm ca acest proiect să meargă bine. În luna iunie vom mai avea o întâlnire cu dumnealor, pentru a pune la punct ce am punctat la întâlnirea din februarie. Noi spunem că, în mare parte, am găsit soluții și am vrea să le propunem părții chineze să vedem dacă le agreează. Acolo avem și o altă problemă: e foarte bine că vorbim despre extinderea reactoarelor 3 și 4, dar trebuie să vorbim și despre retubarea reactoarelor 1 și 2, pentru că mai au puțin și ajung la 30 de ani de producție, de existență și noi încă nu suntem pregătiți, din păcate, să facem această retubare', a afirmat Petcu, potrivit Agerpres.

Ministrul Energiei a susținut, totodată, faptul că este nemulțumit de conducerea Nuclearelectrica, întrucât pentru proiectul de retubare încă se lucrează la un studiu de fezabilitate.

"(…) mi-am exprimat nemulțumirea față de conducerea SNN (Societatea Națională Nuclearelectrica S.A, n.r.), pentru că încă lucrează la un studiu de fezabilitate pentru această retubare, au strâns sumele necesare retubării, dar nu ar fi suficient. Noi, din 2020 — 2021 trebuie să demarăm aceste lucrări, astfel încât să ne încadrăm în termenul de 2025. Vorbim despre dezvoltare, dar trebuie să ne uităm și la ceea ce există. Dacă Guvernul actual nu intervenea la timp, exista riscul ca România să piardă ciclul integrat de producție a energiei electrice pe bază de combustibil nuclear. Decizia din decembrie 2015 de a rezilia contractul de furnizare a celor de la CNU (Compania Națională a Uraniului) de octoxid, materia primă prin care se produce energia nucleară, către SNN pe niște considerente spuse de Curtea de Conturi, vulnerabilizează foarte mult producția de energie electrică pe bază de combustibil nuclear", a explicat ministrul Toma Petcu.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...

Enigma doctorului Socrates

Un tânăr înalt, brunet și timid stă deoparte și examinează viața din jurul lui pentru a-i da un sens, așa cum îi îndruma Socrate...
Ultima oră
Pe aceeași temă