Romaero dă afară 150 de angajați. Concedierea colectivă va costa statul 5,6 milioane lei

150 de angajați ai companiei Romaero vor fi concediați, pentru reducerea cheltuielilor, scrie News.ro. Disponibilizarea colectivă va costa statul 5,6 milioane de lei. Surse din cadrul Ministerului Economiei au precizat că este luată în calcul inclusiv o "reformă" la nivelul conducerii executive.

Share

Avram Eliza 0 comentarii

Actualizat: 16.10.2016 - 16:57

150 de angajați ai companiei Romaero vor fi concediați, pentru reducerea cheltuielilor, scrie News.ro. Disponibilizarea colectivă va costa statul 5,6 milioane de lei. Surse din cadrul Ministerului Economiei au precizat că este luată în calcul inclusiv o "reformă" la nivelul conducerii executive.

În prezent, compania are 842 de salariaţi. Concedierile erau iniţial programate să înceapă din luna iulie, însă au întârziat pentru că Hotărârea de Guvern, obligatorie în acest caz, încă nu a fost aprobată.

”În prezent, conducerea companiei lucrează la lista nominală cu angajaţii vizaţi. Actul normativ respectiv, care permite demararea concedierilor colective, ar putea intra în Guvern săptămâna aceasta”, au declarat pentru News.ro surse din cadrul Ministerul Economiei.

Potrivit planului de disponibilizare publicat pe site-ul companiei în urmă cu câteva luni, se arată că disponibilizările colective vor fi efectuate cu plata unor compensaţii cu bani de la bugetul asigurărilor sociale de stat pentru o perioadă de maximum doi ani, care ar putea costa statul 5,65 milioane lei.

Conform planului de disponibilizare propus de companie, 85% ar trebui să fie salariaţi din categoriile de personal TESA, conducere şi muncitori indirect productivi, în timp ce listele de concedieri vor cuprinde puţini muncitorii direct productivi.

Persoanele concediate vor beneficia de indemnizaţie de şomaj şi de un venit lunar de completare, care se acordă în funcţie de vechimea în muncă.

Astfel, persoanele care au o vechime în muncă între trei şi până la zece ani vor primi venit de completare timp de 12 luni, în timp ce angajaţii cu o vechime de cel puţin 25 de ani vor primi acest venit timp de 24 de luni.

În urma disponibilizărilor, compania estimează o reducere a cheltuielilor cu personalul cu circa 18%.

Romaero justifică disponibilizările prin nevoia de a scădea gradul de încărcare, un efect al lipsei investiţiilor în tehnologie pe parcursul ultimilor 25 de ani.

Potrivit documentelor companiei, este necesară luarea unor "măsuri urgente de redresare economico-financiară” şi ”corelarea numărului de salariaţi cu gradul de încărcare”.

Romaero a avut anul trecut pierderi de 34 milioane lei, la o cifră de afaceri de 53,8 milioane lei. Datoriile companiei au ajuns la sfârşitul anului trecut la circa 300 milioane lei, cu 45 milioane lei peste nivelul din 2014.

Pierderile continuă şi în acest an. 

 

 

 

Citește totul despre:

Comentarii