5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialPrimăria Capitalei va înființa o nouă societate de producere și furnizare a...

Primăria Capitalei va înființa o nouă societate de producere și furnizare a energiei termice

După ce a băgat RADET și ELCEN în insolvență, din cauza unor datorii de miliarde de lei, Primăria Capitalei a aprobat ieri înființarea unei noi societăți pentru producerea și furnizarea energiei termice. Primarul general, Gabriela Firea, dorește ca noua societate să fie înființată înaintea reorganizării RADET.

Firea a declarat că își dorește ca societatea comercială pe acțiuni deținută de Municipalitate, care ar urma să aibă ca obiect de activitate producerea, furnizarea energiei electrice și termice, să își înceapă activitatea înaintea finalizării planului de reorganizare a RADET, pentru a putea înființa astfel stații de cogenerare.

"Am propus ieri Consiliului General, iar acesta a votat cu un număr important de voturi din partea consilierilor generali, și nu doar din arcul majoritar, înființarea unei societăți comerciale pe acțiuni care se referă la domeniul energetic. Probabil, veți spune, dacă avem RADET, care oricum se va transforma în societate — pentru că este directiva UE — de ce mai era nevoie de finanțarea încă unei societăți comerciale pe acțiuni, sută la sută a Municipiului București, deci nu privată, nu privatizată, cum eronat s-a afirmat, din nefericire, în unele medii. Această societate comercială pe acțiuni va putea să aibă negocieri directe și discuții cu parteneriat, spun eu, respectabil, onorabil și egal, pe perioada cât RADET este încă sub plan de reorganizare, pentru că ne dorim — și în virtutea adoptării Strategiei Energetice — să putem să înființăm stații de cogenerare, astfel încât agentul termic să nu se mai deplaseze de la distanțe atât de mari, 20-25 de kilometri", a declarat primarul general, astăzi, în cadrul forumului "Strategia Energetică a Capitalei", transmite Agerpres.

Ea a atras atenția asupra faptului că astfel de stații de cogenerare sunt extrem de utile, fiind construite în toate marile orașe, acolo unde există distanțe foarte mari și se înregistrează pierderi pe rețea.

În acest sens, Gabriela Firea a menționat că la nivelul Capitalei se înregistrează pierderi de 28% pe rețeaua de termoficare, din cauza distanțelor foarte mari. Potrivit acesteia, este nevoie urgență de stații de cogenerare pentru cartierele Colentina și Aviației.

"Suntem interesați să intrăm în discuție în negociere pentru a prelua câteva CET-uri, care acum sunt la Ministerul Energiei, și sperăm să avem înțelegere din partea ELCEN și conștiința faptului că împreună, de fapt, suntem o echipă, chiar dacă deocamdată suntem entități separate și că împreună trebuie să contribuim pentru ca cetățenii să beneficieze de apă caldă și căldură la standarde ridicate", a precizat ea.

Modernizarea CET-urilor Elcen necesită investiții de aproximativ 1 miliard de euro, în timp ce pentru modernizarea întregului sistem centralizat de energie termică gestionat de RADET, în momentul de față, sunt necesare  800 de milioane de euro, a declarat Sorin Chiriță, administrator special RADET București.

"Noua societate energetică, avizată spre înființare de către Consiliul General al Municipiului București, ieri, își propune să fie producător și furnizor de energie electrică, nu transportator și distribuitor, iar investițiile pe care ni le propunem sunt de fapt în coordonare și completare cu aceste noi investiții", a mai spus acesta, potrivit Agerpres. 

Radet București, regia de distribuție a agentului termic aflată în subordinea Primăriei Capitalei, a intrat în insolvență în toamna anului trecut, în același timp cu ELCEN București, producător de energie electrică și furnizorul de căldură deținut de Ministerul Energiei.

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă