13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialPetrom a găsit o cantitate importantă de petrol în Mare

Petrom a găsit o cantitate importantă de petrol în Mare

 

OMV Petrom a anunțat că a descoperit cel mai mare zăcământ de țiței în Marea Neagră, după privatizarea companiei. Testele indică o producție de 1.500 – 2.000 de barili de țiței pe zi.

Cea mai mare companie petrolieră românească a făcut publică informația conform căreia a găsit țiței la circa 60 de kilometri de țărm, în Perimetrul XVIII Istria, la o adâncime de aproximativ 2.150 de metri sub fundul mării. În următoarele luni, OMV Petrom va evalua rezultatele obținute în vederea dezvoltării și punerii în producție a zăcământului, în cazul în care se constată viabilitatea comercială a acestuia, însă producția ar putea începe în următorii trei-patru ani.

Reprezentanții companiei au precizat, pentru „România liberă“, că potențiala cantitate de țiței ce va fi extrasă de aici, deși este vorba despre un zăcământ important, nu are o pondere mare în cantitatea totală extrasă de grup și, de aceea, nu va influența prețul combustibilului. Costurile pentru forajul sondei de explorare s-au ridicat la circa 19 milioane euro, iar investițiile necesare dezvoltării zăcământului sunt estimate la peste 100 milioane euro.

OMV Petrom are în exploatare cinci zăcăminte: Pescaru, Lebăda Est, Lebăda Vest, Sinoe și Delta, care au o producție cumulată de circa 31.000 de barili echivalent petrol – bep/zi.

Totodată, grupul colaborează cu americanii de la ExxonMobil pentru explorarea perimetrului de mare adâncime Neptun, unde o primă sondă a identificat un potențial zăcământ de gaze între 42 și 84 de miliarde metri cubi, iar producția este estimată să demareze în 2019-2020.

“În prezent, producția din zona de mică adâncime a Mării Negre reprezintă circa 18% din producția totală de hidrocarburi a companiei în România. Avem o istorie de peste 40 de ani în explorarea și exploatarea hidrocarburilor din zona de mică adâncime a Mării Negre și vom continua să investim în dezvoltarea segmentului offshore”, a precizat Gabriel Selischi, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil de Explorare și Producție.

Explorarea platoului continental românesc din Marea Neagră a fost început în anul 1969. Prima descoperire de hidrocarburi a avut loc în 1980, iar prima producție pe mare a început în anul 1987.

Despre producția și vânzările Petrom

În 2013, producția totală de hidrocarburi a grupului a fost de 66,64 de milioane de bep, iar vânzările totale de produse rafinate de 5,22 milioane de tone. De asemenea, valoarea vânzărilor a atins 24,185 de milioane de lei. La sfârșitul anului trecut, rezervele totale dovedite de țiței și gaze ale grupului erau de 728 de milioane bep, din care 707 milioane bep în România, în vreme ce rezervele totale dovedite și probabile de țiței și gaze însumau 1.025 milioane bep, din care 977 milioane în țara noastră. 2013 a fost și primul an după privatizare în care s-a înregistrat o creștere a producției în țara noastră, producția la nivelul Grupului Petrom fiind de 182,6 mii bep/zi. Petrom OMV SA are ca principal acționar OMV (51,01%). Res­tul acțiunilor sunt deținute de Ministerul Economiei (20,64%), Fondul Proprietatea (18,99%) și investitori privați (9,36%).

Cele mai citite

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă