6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialPatriciu, mai bine kazah decat oligarh

Patriciu, mai bine kazah decat oligarh

» Omul de afaceri Dinu Patriciu a vandut 75% din actiunile Rompetrol Holding Elvetia.

» Cumparatorul este grupul kazac KazMunaygaz, care vrea sa intre pe piata sud-est europeana.

» Piata romaneasca isi reduce
dependenta de importurile din Federatia Rusa.

In urma a peste sapte luni de negocieri, omul de afaceri Dinu Patriciu a cedat controlul companiei Rompetrol societatii petroliere de stat KazMunayGaz din Kazahstan, pentru suma de 2,71 miliarde de dolari, incasata de Rompetrol Holding Elvetia. Analistii economici sunt de parere ca ambele parti au avut de castigat din aceasta afacere: Patriciu, ca actionar, a intrat in posesia unei sume considerabile, iar kazacii au intrat pe piata sud-est-europeana.
Tranzactia a fost confirmata de Dinu Patriciu, care a precizat ca grupul a fost evaluat la 3,616 miliarde de dolari. Firma elvetiana Rompetrol Holding, controlata de Patriciu, va pastra 25% din actiunile grupului Rompetrol, iar Patriciu va ramane in continuare presedinte si director general. "Tranzactia a urmarit asigurarea competitivitatii viitoare a companiei si acces la investitii", a spus omul de afaceri. El a aratat ca astfel Rompetrol va avea acces la resurse energetice si va avea independenta fata de aprovizionarea din Rusia.

Program de expansiune

"Grupul kazah isi realizeaza astfel o parte din programul de expansiune internationala. Pe de alta parte, Rompetrol nu mai este la mana Petrom sau a pietei spot in ceea ce priveste aprovizionarea", ne-a declarat profesorul Daniel Daianu. Contactat de Romania libera, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere si Independente Petrom, Liviu Luca, una dintre cele mai influente persoane din domeniul petrolier, s-a marginit sa spuna ca "este o afacere privata si, daca statul roman nu are nici o obiectie, nici eu nu am". Luca a spus ca tranzactia va avea influente asupra pietei romanesti de profil, insa a refuzat sa detalieze.
La randul lui, consultantul financiar Bogdan Baltazar atrage atentia asupra faptului ca tranzactia va asigura, in primul rand, accesul Rompetrol la resursele petroliere din Asia Centrala. "In al doilea rand, se va crea pe piata romaneasca o alternativa la aprovizionarea din Federatia Rusa", ne-a declarat Baltazar.
Pe de alta parte, reprezentantii Petrom si cei ai Lukoil sustin, negand evidenta, ca tranzactia nu va avea un impact semnificativ asupra pietei petroliere romanesti.
"Modificarea structurii actionariatului Rompetrol Group, confirmata astazi, nu va avea un impact direct asupra pietei de titei din Romania. Rompetrol este si va ramane, cel mai probabil, un competitor puternic in sectorul de downstream din Romania", apreciaza reprezentantii Petrom, firma controlata de grupul austriac OMV.
Constantin Tampiza, directorul general al Lukoil Romania, subsidiara locala a companiei ruse Lukoil, a aratat, de asemenea, ca impactul asupra pietei va fi redus.

Primele efecte la Bursa
Anuntata ieri, afacerea a produs si primele efecte la Bursa de Valori Bucuresti. Inca de la inceputul zilei, actiunile companiei Rompetrol Rafinare au inregistrat cresteri la bursa cu aproximativ zece procente, pe fondul zvonurilor care apreciau ca iminenta vanzarea unei parti din Grupul Rompetrol catre un investitor strain. Cu o ora inainte de inchiderea sesiunii bursiere, au fost inregistrate 413 tranzactii cu actiuni Rompetrol, in valoare de 3,72 milioane lei, la preturi intre 0,0980 si 0,1050 lei/actiune. Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) sunt listate la categoria a doua a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) cu simbolul RRC.
Patriciu declarase la inceputul anului in curs ca Rompetrol a primit mai multe oferte pentru vanzarea unui pachet de actiuni, fara sa precizeze numele investitorilor si nici dimensiunea participatiei.
Surse apropiate negocierilor, citate de Mediafax, au declarat ca grupul rus Gazprom a facut o oferta, care a fost insa refuzata de conducerea Rompetrol, din motive politice.
Rompetrol a avut un actionar minoritar, grupul austriac OMV detinand in perioada 2002-2005 un pachet de 25,1% din titluri. Actiunile au fost rascumparate de Rompetrol dupa ce OMV a preluat compania Petrom, la finele anului 2004.
Tranzactia anuntata ieri are nevoie de aprobarea Comisiei Europene.

Cel mai bogat roman
Dinu Patriciu a devenit, in urma tranzactiei, cel mai bogat roman. El a apreciat ca participatia mentinuta, de 25% din actiunile Rompetrol, va avea o valoare, in viitor, peste pachetul de 75% cedat acum companiei din Kazahstan.
Omul de afaceri a declarat ca va continua sa investeasca in industria petrolului, in imobiliare si in presa, fara sa excluda alte domeniii, si se va implica in acordarea de burse, printr-o fundatie care ii va purta numele, si intr-un fond de investitii directe. El va investi o parte din fondurile atrase pentru realizarea unui fond de investitii directe destinate Romaniei si Republicii Moldova, in valoare de mai multe sute de milioane de dolari. Un alt proiect este reprezentat de finantarea fundatiei Energie Vie, care-i va purta numele. Fundatia va avea la dispozitie un fond de circa 100 de milioane de dolari pentru plata unor burse, in Romania si in strainatate. Presedintele Rompetrol a mentionat ca are in Romania proprietati imobiliare de "sute de milioane".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă