Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Panama Papers: Apple, Microsoft, Wall-Mart și alte mari companii americane au depus 1.400 de miliarde de dolari în paradisuri fiscale

Un studiu realizat de Oxfam Statele Unite arată că 50 de mari companii americane, printre care și Apple, Wall-Mart, General Electric, au ascuns circa 1.400 de miliarde de dolari în paradisurile fiscale, între anii 2008 şi 2014, cu scopul de a-şi reduce plata impozitelor.

Share

Roxana Petre 0 comentarii

Actualizat: 15.04.2016 - 10:10

Un studiu realizat de Oxfam Statele Unite arată că 50 de mari companii americane, printre care și Apple, Wall-Mart, General Electric, au ascuns circa 1.400 de miliarde de dolari în paradisurile fiscale, între anii 2008 şi 2014, cu scopul de a-şi reduce plata impozitelor, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Potrivit unui document publicat în plim scandal declanșat de dezvăluirile din ancheta „Panama Papers”, sumele au tranzitat printr-o reţea „opacă şi secretă”, formată din 1600 de filiale în paradisuri fiscale. În acelaşi timp, aceleaşi întreprinderi au fost și „principalele beneficiare de sprijinul contribuabililor” americani, ele fiind destinatarele a 11.000 de miliarde din fondurile publice prin garanţii asupra împrumuturilor sau ajutoare federale directe, indică raportul. 

Citește și: Controversa Panama Papers: Controalele asupra cabinetelor de avocatură panameze se înăspresc

„Imensele sume pe care marile companii le-au acumulat în paradisuri fiscale ar fi trebuit să fie utilizate pentru combaterea sărăciei şi reconstruirea infrastructurilor în SUA şi nu să fie disimulate în centre offshore ca Panama, Bahamas sau Insulele Caiman”, afirmă Raymond Offenheiser, preşedintele Oxfam America, citat într-un comunicat. 

Potrivit raportului, Apple figurează în fruntea întreprinderilor celor mai avide de evaziune fiscală şi ar fi stocat 181 de miliarde în paradisuri fiscale, urmată de General Electric (119 miliarde), Microsoft (108 miliarde), Pfizer (74 de miliarde) ş.a. 

Citește și: Panama Papers: Poliția a făcut percheziție la sediul cabinetului Mossack Fonseca

Multe dintre aceste întreprinderi au fost deja criticate în SUA pentru că au utilizat un mecanism care să le permită să-şi pună la adăpost pe termen nelimitat o parte din beneficiile lor în străinătate pentru a evita să plătescă impozitul asupra societăţilor în SUA, care este cel mai ridicat între ţările industrializate (35 %).

Potrivit cifrelor citate în raportul Oxfam, evaziunea fiscală a companiilor multinaţionale ar costa 111 miliarde de dolari finanţele publice americane şi privează de asemenea ţările sărace de 100 miliarde din încasările fiscale.

Citește și: Controversa Panama Papers: Sediul Mossack Fonseca din Peru, în vizorul autorităților fiscale

Citește totul despre:

Comentarii

loading...