21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialOMV Petrom, profit mai mic cu 19% în primul trimestru

OMV Petrom, profit mai mic cu 19% în primul trimestru

Compania petrolieră OMV Petrom (simbol bursier SNP) a înregistrat, în perioada ianuarie-martie, vânzări de 5,29 miliarde de lei, în scădere cu 9% față de primul trimestru din 2013. Profitul net a fost de 1,07 miliarde de lei, în scădere cu 19%, potrivit unui comunicat al companiei. Anul trecut, OMV Petrom raporta pentru primul trimestru vânzări de 5,78 miliarde de lei şi un profit net de 1,33 miliarde de lei. În plus, compania a anunțat că se așteaptă la rezultate negative în acest an. 

„Performanţa noastră financiară din T1/14 reflectă povara fiscală mai mare şi mediul de piaţă deteriorat. Cererea scăzută pe pieţele de gaze, electricitate şi combustibili, împreună cu marjele de rafinare mai mici au fost doar parţial compensate de iniţiativele de excelenţă operaţională şi management al costurilor în toate diviziile de activitate”, a declarat, într-un comunicat, Mariana Gheorghe, directorul general al OMV Petrom.

„Preconizăm că marjele din activitatea de energie electrică vor continua să se deterioreze, conducând la un rezultat negativ al acestei activităţi în 2014. Încercăm să diminuăm această tendinţă prin consolidarea poziţiei centralei Brazi pe pieţele de echilibrare şi de servicii tehnologice de sistem, prin valorificarea flexibilităţii centralei”, se arată în raportul trimestrial al companiei.

Producţia brută de energie electrică estimată pentru primul trimestru a crescut cu aproape 4% faţă de primul trimestru din 2013, în timp ce consumul estimat s-a diminuat cu aproximativ 3%, precizează OMV Petrom. ”Consumul intern mai mic şi creşterea abruptă a producţiei din surse regenerabile au condus la scăderea preţurilor pentru energia electrică pe piaţa din România”, potrivit raportului.

În perioada analizată, numărul angajaților OMV Petrom a scăzut cu 6%, de la 20.790 la 19.509 persoane.

Compania a produs în primul trimestru 16,36 milioane tone echivalent petrol (bep), cu 1% mai puţin decât nivelul din primele trei luni ale anului trecut, de 16,46 milioane bep. Producţia zilnică de hidrocarburi a fost de 182.000 bep, cu 1% mai mică faţă de 183.000 bep în ianuarie-martie 2013. Producţia de ţiţei şi condensat a fost de 7,83 milioane bep, în scădere cu 2% comparativ cu 7,99 milioane bep. Producţia de gaze naturale a crescut cu 1%, de la 1,3 miliarde metri cubi la 1,31 miliarde metri cubi.

Costul de producţie a hidrocaburilor a crescut în primul trimestru cu 14%, de la 14,92 dolari pe bep, la 17 dolari. Compania arată, în comunicat, că aceste costuri au urcat în principal din cauza costurilor mai mari în România, a efectelor nefavorabile ale cursului de schimb şi a volumelor mai mici de producţie disponibile pentru vânzare.

Compania a produs în România în primul trimestru 15,44 milioane bep, atât ţiţei, cât şi gaze, cu 1% mai mult decât 15,35 milioane bep în aceeaşi perioadă de anul trecut. Producţia internă de ţiţei a fost de 7,01 milioane bbl, în uşoară scădere faţă de 7,03 milioane bbl din perioada similară a anului trecut. Producţia internă de gaze naturale a crescut cu 1,4%, la 8,4 milioane bep, susţinută în principal de sondele noi productive în zăcămintele Totea şi Mamu.

Vânzările de gaze naturale ale OMV Petrom su scăzut în primele trei luni cu 18%, de la 1,52 miliarde metri cubi (13,47 TWh), la 1,25 miliarde metri cubi (16,39 TWh), în principal din cauza contracţiei cererii sectorului industrial şi a iernii mai blânde. De asemenea, consumul estimat de gaze naturale al României a scazut cu 9% comparativ cu primul trimestru din anul trecut, potrivit OMV Petrom.

În perioada analizată, compania a produs 0,58 TWh de electricitate, cu 29% mai puţin faţă de 0,82 TWh în primul trimestru de anul trecut. Compania a produs 0,55 TWh de electricitate la termocentrala pe gaze de la Brazi, acoperind 3% din producţia estimată la nivel naţional pentru primul trimestru. Parcul eolian Dorobanţu a generat 0,02 TWh de electricitate, cu 32% mai puţin faţă de perioada similară din 2013, în contextul iernii blânde.

OMV Petrom a primit pentru energia regenerabilă produsă în parcul eolian 40.470 de certificate verzi, din care jumătate vor fi eligibile pentru tranzacţionare după 1 ianuarie 2018.

În primele trei luni ale anului curent vânzările de produse rafinate în rafinăria Petrobrazi au stagnat la 1,11 milioane de tone. La sfârşitul primului trimestru, compania avea 784 de benzinării, cu 12 unităţi mai puţin faţă de perioada similară a anului trecut.

Cele mai citite

Șapte ambarcațiuni cu peste 400 de migranți au ajuns în Insulele Canare

Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite afirmă că, dintre cei 266.940 de migranți care au încercat să ajungă în Europa anul trecut, 97%...

UE se angajează să aloce 3,5 miliarde de euro pentru protejarea oceanelor

Uniunea Europeană va aloca 3,5 miliarde de euro (3,71 miliarde de dolari) pentru a proteja oceanele și a promova durabilitatea printr-o serie de inițiative...

Echipamente agricole esențiale pentru o fermă

Echipamentele agricole sunt indispensabile pentru o activitate prosperă. Acestea sunt necesare pentru optimizarea proceselor, precum și pentru obținerea unor producții de calitate, indiferent că...
Ultima oră
Pe aceeași temă