16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialO nouă rundă de negocieri a avut loc la ASF, dar transportatorii...

O nouă rundă de negocieri a avut loc la ASF, dar transportatorii nu sunt încă mulțumiți. Tarif RCA mai mare decât cel promis

Autoritatea de Supraveghere Financiară încearcă să obţină un preţ cât mai mare în favoarea societăţilor de asigurări, peste înţelegerea făcută în timpul protestelor de luna trecută.

După ce au anunțat că ies din nou în stradă ca răspuns la intenția Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) de a modifica formula de calcul a tarifului fix pentru asigurarea civilă auto, reprezentanţii transportatorilor au fost chemați pentru consultări. Acolo au aflat că ASF pregătise un preț cu 30% mai mare decât cel promis inițial. După negocieri, s-ar fi obținut un tarif cu doar 5% peste cel convenit în timpul protestelor din septembrie.

Astfel, reprezentanții transportatorilor profesioniști  au aflat cu surprindere că Autoritatea de Supraveghere Financiară se oprise la un tarif maxim pentru RCA la camioane peste 16 tone de 9.800 lei, cu mult peste nivelul de 7.500 lei la care cele două părţi se înţeleseseră luna trecută.

Întâlnirea în care le-a fost comunicat prețul a avut loc după ce președintele ASF, Mișu Negrițoiu, a anunțat în presă că prima maximă stabilită inițial va fi modificată, iar transportatorii au reacționat anunțând noi mișcări de protest. La întâlnirile de miercuri și de ieri, discuțiile, inclusiv cele tehnice, au fost purtate direct de Mișu Negrițoiu, în condițiile în care Marius Vorniceanu, fostul vicepreședinte ASF pe probleme de asigurări și unul dintre puținii oficiali agreați de transportatori, și-a dat demisia. 

Discuția, arată reprezentanții organizaţiilor de transport, s-a purtat în principal asupra procentului care va fi luat în calcul în ceea ce privește cheltuielile administrative ale asigurătorilor. Așa cum anunțase anterior și în presă, Mişu Negrițoiu le-a transmis firmelor de transport că noua formulă de calcul a prețului maxim al asigurării de răspundere civilă auto va include cheltuieli administrative de 40%, față de 25% cât era ponderea în calculul inițial. Potrivit ASF, primul procent ar fi relevat de cifrele de vânzare incluse în baza de date a Autorităţii de Supraveghere Financiară, în timp ce valoarea de 25% era o prevedere din legea RCA, care nu a mai fost adoptată de Se-nat. Transportatorii au reușit, totuși, să aducă argumente convingătoare, în așa fel încât ASF a revenit, încă o dată, asupra formulei de calcul. 

“Domnul Vasile Ștefănescu (n.r. – președintele COTAR) a intervenit și a amintit faptul că astfel de costuri de administrare sunt supraevaluate, aflându-se într-o totală disproporție cu practica europeană, unde costurile de administrare pentru produsul de asigurare RCA sunt de aproximativ 25%… În fața argumentelor aduse de către transportatori, domnul Negrițoiu a început negocierea tarifului RCA, încercând din răsputeri să mențină o cotație cât mai ridicată a acestui produs de asigurare obligatoriu, adresând în final propunerea de 7.960 lei pentru autovehicule de peste 16 tone, clasa B0“, arată un comunicat al Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR). Tariful menționat este, în continuare, peste cel de 7.500 de lei agreat inițial de transportatori și conducerea ASF. Autoritatea nu a emis o poziție oficială în ceea ce privește discuțiile cu firmele de transport.  

9.800 lei a fost pragul la care se oprise Autoritatea de Supraveghere Financiară ca tarif maxim pentru RCA la camioane peste 16 tone, cu mult peste nivelul de 7.500 de lei convenit cu transportatorii.

CALCULE.Cheltuielile firmelor de asigurare, mărul discordiei

Dacă nivelul daunelor plătite efectiv este destul de clar, cheltuielile administrative ale firmelor de asigurare, cealaltă variabilă importantă luată în calcul în formulă, sunt mai greu de explicat. ASF aplică formula pe o bază de date care include informațiile de vânzări din perioada 1 ianuarie 2015-30 iunie 2016. În această perioadă și, mai ales, după jumătatea acestui an, principala cheltuială a asigurătorilor, anume comisioanele plătite către brokeri, a scăzut substanțial. Concret, de la 20-25% din primă cât plăteau în 2015, comisionul a fost redus la 10-12% pe medie în luna septembrie. Mai mult, există firme de asigurare ca Allianz Țiriac sau Generali care, pe segmentul RCA pentru cami-oane, au anunțat brokerii că vor plăti doar 1% din primă. Prin urmare, cheltuielile asigurătorilor au scăzut în ultima perioadă și este de așteptat să scadă în continuare, nivelul de 40% relevat de datele ASF nemaifiind de actualitate.

EFECTE. Un nou miting de protest nu este deloc exclus

Ieri a avut loc o nouă rundă de discuții între transportatori şi Autoritatea de Supraveghere Financiară, care vizează tarifele pentru celelalte categorii de autovehicule, inclusiv mașinile mici. Deși spuseseră inițial că „vor face totul posibil“ pentru a anunța tarifele pe 5 octombrie, ASF nu s- a ținut de cuvânt. Prin urmare, nu se cunosc încă detalii în ceea ce privește tarifele pentru restul categoriilor de autovehicule. Totuși, având în vedere că formula de calcul este aceeași pentru toate maşinile, este de așteptat ca și la autoturisme, de exemplu, tariful maxim să fie cu circa 5-10% mai mare decât cel gândit inițial. În funcție de rezultatul negocierilor, transportatorii, care anunțaseră anterior că vor organiza un nou miting de protest pe 25 octombrie, vor analiza dacă ies sau nu în stradă. „COTAR se declară total nemulțumită atât de valoarea finală nenegociabilă transmisă de către președintele ASF, cât și de atitudinea părtinitoare a acestuia atunci când sunt în joc interesele asigurătorilor. După încheierea ședinței, COTAR va prezenta rezultatele acestor analize și dezbateri într-un viitor comunicat de presă, precum și măsurile pe care urmează să le pună în aplicare“, transmite Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România.

Cele mai citite

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...

Crește cu 50% numărul de muncitori filipinezi așteptați în România anul acesta

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei Filipino-Române organizate de curând în Filipine, de către Departamentul de Muncitori Migranți, din cadrul Guvernului Filipinez, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă