Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Niels Schnecker, din trustul lui Voiculescu în fruntea CFR SA. Schnecker face declaraţii CONTRADICTORII: spune că acceptă, dar după două ore refuză

UPDATE Niels Schnecker a declarat că refuză "cu multă, multă durere în suflet" funcţia din consiliul de administraţie al  CFR SA, "dorind să rămână în zona independentă a presei", potrivit

Share

Doru Cireasa 0 comentarii

12.12.2012 - 16:45

UPDATE Niels Schnecker a declarat că refuză "cu multă, multă durere în suflet" funcţia din consiliul de administraţie al  CFR SA, "dorind să rămână în zona independentă a presei", potrivit Antena 3.

Omul de televiziune şi consultantul financiar Niels Schnecker, cunoscut pentru prestaţiile sale televizate la Antena 3 , post deţinut de familia preşedintelui fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost desemnat preşedinte al Consiliului de Administraţie al CFR SA.

Niels Schnecker şi-a depus propriul CV pentru unul din cele cinci posturi neexecutive în Consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA, iar ieri Ministerului Transporturilor a comunicat acceptarea candidaturii analistului de la Antena 3. Ba, mai mult, Schnecker va fi preşedinte al Consiliului de Administraţie, ceea ce înseamnă că va fi primul om in companie. Potrivit OUG 109 din 2011 a guvernanţei corporative el împreună cu ceilalţi colegi ai săi din CA va putea numi sau destitui directorul general al companiei, ce are funcţie executivă.

Filozofia sa de afaceri


Niels Schnecker nu vede o problemă în necunoaşterea de către el a specificului transporturilor feroviare. "Este o poziţie nexecutivă. Am atâţi ani de consultanţă în domeniul fiscal. Voi urmări modelul de business al CFR (nu chestiunile tehnice - n.r.)", ne-a declarat el. Niels Schnecker crede că CFR a ajuns unde a ajuns ca urmare a "căpuşării" societăţii . Până acum, CFR a fost gândită nu ca să satisfacă nevoi naţionale de transport ci să fie căpuşată. O bună parte din transport a migrat către firmele private acuză el. "Privatul nu va mai trebui să se pupe cu statul. va trebui stabilit clar unde se termină rolul statului, unde cel al privatului", afirmă el.


O lege permisivă de dragul FMI


Ordonanţa guvernanţei corporative adoptată anul trecut de către guvernul Boc pare mai degrabă o prevedere care să urgenteze numirea privaţilor la şefia firmelor de stat, măsură cerută de FMI, decât să ducă la funcţionarea eficientă a companiilor in cauză. Astfel noua legislaţie cere experienţă în domeniu doar directorului general - singurul membru executiv nu şi celorlalţi 4-5 membri ai CA. "Rolurile şi responsabilităţile generale sunt cele obişnuite pentru orice post similar din mediul privat sau în companii publice de dimensiuni comparabile. Diferenţele specifice pentru CFR SA sunt putin semnificative (...) Pachetul salarial şi de beneficii va fi motivant şi va lua în considerare nivelul pieţei pentru companiile cu profil similar", arată CFR în anunţul de angajare.


Practicile politice de la Ministerul Transporturilor


Deşi au acuzat in nenumărate rânduri fosta guvernare de numiri politice, şefii actuali ai Ministerului Transporturilor procedează la fel. De la conducerea PNL Iaşi, organizaţie condusă de influentul Relu Fenechiu, a fost adus la conducerea CFR SA, Cristian Ghibu. Anterior numirii sale acesta mai condusese doar timp de un an regionala Iaşi. La şefia Aeroporturi Bucureşti ministrul Silaghi a numit recent tot un om din zona de influenţă a lu Dan Voiculescu, respectiv pe Cristian Smadu, preşedinte al Partidului Conservator filiala Satu mare. La momentul numirii sale nu avea nicio exeperienţă în zona aviaţiei sau aeroporturilor.

Potrivit lui George Butunoiu, consultantul în resurse umane care l-a selectat pe Niels Schencker pentru această funcţie de răspundere, CFR SA a avut la finele anului trecut pierderi de peste 700 milioane lei (155 milioane euro).


Lucian Isar, de profesie membru în CA


Alături de Niels Schnecker, ieri biroul de presă al CFR SA a anunţat şi numirea altor patru membri nexecutivi ai CA CFR SA.

"Printre noii membri ai Consiliului de Administratie (CA) de la CNCF CFR SA, care vor avea un mandat de patru ani, se mai numără domnii Cristian Ghibu, Niels Schnecker, Isar Lucian, Sandu Dănuţ şi Jiru Enache", spune compania.

Lucian Isar fost ministru pentru mediul de afaceri în primul guvern format de USL mai deţine pe lângă funcţia de membru CA CFR şi o alta similară la linia aeriană naţională Tarom.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...