Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Nemtii cred in potentialul eolian al Dobrogei

» Centrale eoliene cu capacitati totale cuprinse 20 si 50 MW vor fi instalate anual de New Energy Grup.» Compania este pregatita sa investeasca 70 de milioane de euro in doua parcuri eoliene in zona Dobrogea.

Share

Adrian Stoica 0 comentarii

11.06.2007 - 00:00
» Centrale eoliene cu capacitati totale cuprinse 20 si 50 MW vor fi instalate anual de New Energy Grup.

» Compania este pregatita sa investeasca 70 de milioane de euro in doua parcuri eoliene in zona Dobrogea.

» Cererea mondiala de centrale eoliene este atat de mare incat termenul de livrare este de 1,5-2 ani.
Compania New Energy Grup, ai caror actionari sunt mai multe firme germane implicate in producerea energiei regenerabile inca de la inceputul anilor 1990, va pune in functiune, in zona Dobrogei, un parc de centrale eoliene cu o capacitate  de 30 MW si o productie estimata de energie electrica de peste 60.000 MWh/an. Energia care ar urma sa se produca aici ar fi suficienta pentru alimentarea unui oras cu peste 15.000 de locuitori. Proiectul, care a demarat in anul 2003, va fi finalizat in 2009, iar investitia se va ridica la 40 de milioane de euro, spune Marian Turbatu, directorul companiei New Energy Grup. Aceasta nu este singura investitie in zona energiei regenerabile pe care compania intentioneaza sa o realizeze in zona Dobrogei, proiectele sale de extindere pe termen mediu vizand instalarea  intre 20 si 50 de MW pe an. "Realizarea acestui lucru este insa conditionata de mai multi factori: vointa politica de a sprijini dezvoltarea energiei regenerabile, conditiile de mediu, aspectele legate de modul in care autoritatile solutioneaza eliberarea autorizatiilor, reglementarea problemelor privind accesul la reteaua electrica si, nu in ultimul rand, de existenta unor contracte pe termen lung pentru  livrarea in retea a energiei produse", ne-a declarat reprezentantul New Energy Grup.  Pe de alta parte, solicitarile la nivel mondial de centrale eoliene sunt atat de mari incat producatorii nu mai pot face fata, iar din aceasta cauza timpul de livrare este de 1,5-2 ani. In anul 2008 este programata demararea unei alte investitii, in urma careia vor fi montate 20 de centrale eoliene, cu o capacitate de 20 MW, investitia prognozata pentru realizarea acestui parc eolian ridicandu-se la aproximativ 30 de milioane de euro.

Oferta respinsa
In 2004,  New Energy Grup impreuna cu renumitul producator de centrale eoliene Enercon s-au oferit sa puna la dispozitia cercetatorilor romani, gratuit, o astfel de centrala. Ea avea o capacitate de 800 kW si singura conditie impusa de nemti pentru livrarea instalatiei a fost incheierea unui contract de lunga durata pentru livrarea energiei produse in retea. "Am facut demersuri, in scris, la Guvern, Ministerul Economiei si la alte autoritati pentru a ni se accepta oferta de a aduce si monta gratuit o centrala eoliana care sa fie folosita de catre cercetatorii romani, dar, in mod inexplicabil, nu s-a vrut acest lucru. La nivel declarativ toti responsabilii spun ca sprijina dezvoltarea energiei regenerabile, dar, concret, nimeni nu face nimic", a conchis Marian Turbatu.

Citește totul despre:

Comentarii