10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialMobilizare la Bruxelles pentru susţinerea agricultorilor afectaţi de embargoul rus

Mobilizare la Bruxelles pentru susţinerea agricultorilor afectaţi de embargoul rus

Peste 20 de state au format luni o alianță pentru ajutarea agricultorilor afectați de embargoul rus. Întâlnirea a avut loc la Bruxelles și printre altele s-a discutat și depsre asigurarea de fonduri necesare combaterii efectelor negative provocate și de alte eventuale crize, nu doar cea rusească.

Conform Mediafax, această mobilizare, printr-o declaraţie comună prezentată luni într-o reuniune ministerială la Bruxelles, vizează să împiedice Comisia Europeană (CE) să reducă la minimum fondurile disponibile, aşa cum a anunţat că intenţionează la jumătatea lui octombrie.

Cei 21 de semnatari, inclusiv miniştrii polonez, irlandez şi spaniol, au transmis un "semnal foarte clar Comisiei", a subliniat omologul lor francez Stéphane Le Foll.

"Nu este posibil să se accepte un sistem în care, într-un final, agricultorii ar putea să piardă" din cauza preţurilor în scădere, provocate "de embargoul rus şi unei diminuări a ajutoarelor", a subliniat el.

Acest conflict între state şi Comisie ar putea să fie soluţionat în cadrul negocierilor bugetului anual, care urmează să fie încheiate pe 17 noiembrie, potrivit unei surse europene.

"Cele 21 de ţări au cu ce să blocheze" negocierile privind bugetul european pentru 2015, în cazul în care nu obţin satisfacţie, a avertizat Le Foll. Cu atât mai mult, a adăugat el, cu cât miniştrii german şi italian şi-au exprimat susţinerea, chiar dacă nu au semnat declaraţia comună.

Bătălia vizează 450 de milioane de euro prevăzuţi în principiu pentru cheltuieli în Agricultură, pe care cele 21 de state vor să poată conta în 2015 pentru a asigura finanţarea celor 344 de milioane de euro reprezentând ajutoare deja anunţate la sfârşitul lui august şi altor eventuale măsuri de susţinere adoptate între timp.

Noua Politică Agricolă Comună (PAC) prevede, în plus, o "rezervă de criză" care poate să fie mobilizată în fiecare an, de până la 430 de milioane de euro, însă în schimbul tăierii cu 1% a subvenţiilor curente acordate agricultorilor europeni.
Comisia doreşte să folosească cele 450 de milioane de euro pentru a acoperi toate găurile din bugetul pe 2014. Ea propune mobilizarea tuturor ajutoarelor excepţionale sectoriale într-o singură rezervă de criză.

Ţinând cont de sumele deja promise sectoarelor legumelor şi laptelui în urma pierderilor provocate de închiderea pieţei ruseşti, acest proiect al Comisiei ar reduce cu aproximativ 90 de milioane de dolari fondul care rămâne disponibil pentru măsuri suplimentare aferente întregului an 2015, transmite sursa citată.

"Rezerva de criză pentru agricultură este necesar să fie păstrată, pentru a ne menţine capacitatea de reacţie în 2015 în cazul aprofundării dificultăţilor cu care se confruntă filierele sau al unei noi crize", se subliniază în declaraţia comună.

Textul este semnat şi de către miniştrii austriac, belgian, bulgar, croat, cipriot, ceh, finlandez, grec, ungur, luxemburghez, portughez, român, slovac, sloven şi ai celor trei ţări state baltice.

Cele mai citite

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...

Rusia – Ucraina, ziua 765: G7 se angajează să întărească apărarea aeriană a Kievului

Miniştrii de Externe ai statelor din G7 s-au angajat astăzi "să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei" împotriva atacurilor Rusiei, informează AFP.În comunicatul...

Un bărbat a fost arestat după ce a amenințat că se aruncă în aer la consulatul Iranului la Paris

Poliția franceză a arestat un bărbat care a amenințat că se va arunca în aer la consulatul Iranului din Paris, dar la percheziție s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă