15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialMinistrul Economiei, Mihai Fifor, caută un partener pentru Arsenal Reșița

Ministrul Economiei, Mihai Fifor, caută un partener pentru Arsenal Reșița

Ministerul Economiei, Mihai Fifor, a declarat miercuri că va încerca să identifice soluții pentru SC Arsenal Reșița, printre avantajele acestei uzine fiind faptul că e bine conservată și că există forță de muncă foarte bine calificată în acest domeniu, informează Agerpres.

"În momentul de față sunt foarte multe companii interesate să investească în România, pentru că o condiție pe care Guvernul României a pus-o acestor investitori este aceea de a produce în România și nu de a vinde în România. Prin urmare, orice contract se încheie se face numai pentru preluarea de tehnologie în țară și pentru producție de echipamente militare. Săptămâna viitoare am stabilite câteva întâlniri cu cei de la Romarm și vom încerca să identificăm un potențial partener pentru Arsenal Reșița. Din păcate, ceea ce producea Arsenal Reșița nu mai este căutat, în momentul de față, de Ministerul Apărării, pentru că sunt capacități care nu mai sunt folosite în NATO. De aceea, căutăm posibilitatea de a aduce aici un partener care să poată produce un alt tip de echipament militar, solicitat în nevoile de înzestrare ale Armatei Române", a precizat Mihai Fifor, miercuri, într-o conferință de presă susținută la Reșița.

SC Arsenal Reșița este una dintre uzinele aflate în portofoliul Romarm, o uzină care nu mai produce de câțiva ani, dar care se află într-o perfectă stare de conservare, după cum a precizat ministrul Economiei.

În momentul de față, Armata are aprobat, în CSAT, planul de înzestrare, iar Guvernul României și-a asumat obligația de a aloca, în acest an, 2% din PIB, ceea ce se reflectă în mod imediat în ceea ce înseamnă industria de apărare românească. Acesta este motivul pentru care Ministerul Economiei caută soluții, așa încât SC Arsenal, care are potențial, să nu devină doar o societate care să intre în insolvență sau în faliment, a mai spus Fifor.

Ministrul Economiei a precizat că, în ultima perioadă, a avut mai multe întâlniri cu diverse companii care doresc să investească în industria de apărare românească, fiind într-o fază avansată de dialog cu două dintre acestea, pentru uzina de la Moreni și pentru Uzina Mecanică București.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Încercare disperată a avocaților lui Mario Iorgulescu de a-l scăpa de închisoare: „Suferă de leziuni cerebrale încă din copilărie”

Avocaţii lui Mario Iorgulescu încearcă să-l scape pe tânăr de condamnarea de 13 ani şi 8 luni de închisoare pentru omor, susţinând că are...

Welkins: Excelență în siguranță și inovație pentru clădiri

În lumea modernă, unde siguranța, accesibilitatea și iluminarea sunt priorități esențiale, compania Welkins Fire Protection Solutions SRL se remarcă ca un lider în furnizarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă