23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialInstituția care a rătăcit o parte din arhiva Astra Asigurări, răsplătită cu...

Instituția care a rătăcit o parte din arhiva Astra Asigurări, răsplătită cu mai mulți bani pentru angajați. Salarii uriașe la Fondul de Garantare a Asiguraților

Copilul de suflet al lui Mișu Negrițoiu toacă milioane de euro ca să încurce pe toată lumea.

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), instituție căreia fostul președinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) Mișu Negrițoiu i-a conferit puteri uriașe, a cheltuit în 2016 aproape 17 milioane de lei doar pe salariile angajaților. Suma este echivalentă unei medii de aproape 12.000 de lei per angajat și a crescut de aproape șase ori față de 2015, după cum se poate vedea chiar în raportul instituției.

Aproape 120 de oameni care ocupa astazi fostul sediul al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor încaseaza salarii cu mult peste media pe economie pentru a desfașura o activitate mediocra în cel mai bun caz. Astfel, se poate descrie în câteva cuvinte activitatea Fondului de Garantare a Asigurailor, instituie schimbata din temelii de catre Mișu Negrițoiu, cu unicul scop de a atenua efectele dezastruoase pe care falimentul forțat al liderului pieței, compania Astra Asigurari, le-ar fi putut avea asupra milioanelor de clienți și de pagubiți.

Între timp, o data cu falimentul Carpatica Asig, FGA a devenit un gigant care decide soarta a mai bine de jumatate dintre șoferii români care au suferit daune în perioada 2014-2016. 

Acțiune eșuata

Înca de la început, instituția, care pare sa aiba mai multe responsabilități decât poate duce, s-a caracterizat prin lentoare.

Preluarea dosarelor de la Astra Asigurari, ca și realizarea primelor evaluari în ceea ce privește numarul și valoarea daunelor a durat luni de zile. În toata acea perioada, clienții societății de asigurari falimentate persoanele pagubite de șoferi cu polița de asigurare obligatorie la Astra nu au avut decât sa aștepte sau sa își acopere daunele pe propria cheltuiala.

Chiar și cu aceasta întârziere semnificativa, FGA a eșuat sa duca integral la capat cea mai importanta acțiune pe care o presupunea gestionarea falimentului Astra, adica preluarea integrală a dosarelor de daună de la fosta societate de asigurari.

Sursele RL spun ca FGA a ratacit unele dintre dosare, parte dintre acestea fiind uitate undeva în câmp. De altfel, în contextul atacului informatic asupra bazei de date a Astra, ASF ar desfășura o acțiune de control prin care să verifice măsura în care FGA a reușit sa preia integral documentele, în forma lor fizica. Asta în condiiile în care, anterior, o parte din documentele aflate în gestiunea FGA au ars în incendiul de la Balotești.

KPMG a fost lăsata sa administreze dupa propria voință falimentul Astra, deși avusese un rol în prăbușirea companiei. Ca sa repare greșeala, Fondul de Garantare a Asiguraților a avut nevoie de o procedura unica în România. Pentru lichidatorul Astra Asigurari, KPMG Restructuring, atitudinea FGA a
fost una cum nu se poate mai favorabila.

Practic, FGA a ajuns în postura paradoxala în care, deși era de departe cel mai mare creditor din falimentul Astra (va avea de platit peste 100 de milioane de euro catre clienți și terți pagubiți), nu mai conteaza în economia procedurii. Acuzând detalii de natura juridica, FGA a eșuat în demersul de a deveni parte din Comitetul Creditorilor, organism esențial în procedurile de lichidare, unde se iau în prima faza cele mai importante decizii.

De absența FGA au profitat foștii concurenți ai Astra, susținuți de KPMG, adica tocmai Allianz Țiriac, Omniasig și Generali, care au ajuns în fruntea comitetului creditorilor și au influențat astfel deciziile luate în procedura de faliment. Pentru a intra, pâna la urma, în comitet, a fost nevoie de aplicarea unei proceduri unice în istoria falimentelor din România. Practic, a fost inventata o noua formula și, în ciuda prevederilor expres din Legea falimentului,
numarul membrilor din comitetul creditorilor a fost marit la 7, de la 5.

Acest lucru s-a întâmplat și pentru că, odata ajunse acolo, firmele de asigurare nu au mai dorit sa paraseasca comitetul.

Un caz revoltător

În ciuda “cadoului” pe care l-au primit de la Fondul de Garantare a Asiguraților, firmele foste concurente ale Astra se numără, la rândul lor, printre
contestatarii acestuia. Dupa falimentul Astra, Allianz Țiriac, Omniasig și Generali nu mai au posibilitatea de a recupera pe care societatea le avea
față de aceste societăți de asigurare. Este vorba, în primul rând, de așa-numitele regrese, adica sume provenite din plățile făcute de asiguratori, în baza poliței CASCO, pentru reparația mașinilor lovite de șoferi cu RCA la Astra.

Sumele, motivul pentru care câteva companii din România au ajuns creditori principali la Astra, se ridica la câteva zeci de milioane de lei, însa FGA a hotarât sa plateasca doar 100.000 de euro per companie.

În acest sens, asiguratorii au apelat la instanță și au deschis câte un proces pentru fiecare dosar de regres neachitat de FGA. Dupa ce a pierdut câteva procese (fapt care poate conduce, în final, la majorarea plăților estimate cu câteva zeci de milioane de euro), Fondul de Garantare a Asiguraților a hotărât să își angajeze două dintre cele mai scumpe firme de avocatura din România pentru a-l apăra.

Este vorba de NNDKP și Dragne și Asociații, care lucreaza pentru FGA în ciuda faptului ca fondul are în jur de 20 de angajați proprii la Departamentul Juridic.

Cele mai citite

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Duel între Danielle Collins şi Elena Rîbakina în finala turneului WTA de la Miami

Finala WTA 1.000 de la Miami le va pune față în față pe americanca Danielle Collins şi kazaha Elena Rîbakina, ambele jucătoare câștigându-și semifinalele...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...
Ultima oră
Pe aceeași temă