13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialGazprom, sub control

Gazprom, sub control

În Rusia Guvernul se află în curs de preluare a controlului direct asupra  gigantului gazier Gazprom, anulând promisiunile de liberalizare făcute de premierul Dmitri Medvedev. Semn al nervozităţii guvernului de la Moscova datorată posibilei concurenţe a gazului rusesc de către gazul de şist.

 

O competiţie crescută pe piaţa europeană şi o cerere în scădere nu înseamnă afaceri bune pentru Gazprom, care realizează trei sferturi din beneficii pe această piaţă. Bulversările raportului cerere-ofertă la scară mondială prezintă riscuri din ce în ce mai importante pentru cel mai mare producător mondial de gaz.

Gazprom a îngheţat dezvoltarea zăcământului gigant de la Ştokman (la care este asociat Total, în proporţie de 25%). South Stream, un proiect de gazoduct spre sudul Europei, la care participă şi companii din ţări europene, suscită un scepticism în creştere. Kremlinul împinge Gazprom să aloce 25 miliarde euro în South Stream, al cărui rol este în principal de a ocoli Ucraina, ţară de tranzit a gazului, cu care Moscova este mereu în conflict.

Dar concurenţa crescândă a GNL şi a gazului de şist pune în dificultate eficienţa economică a South Stream şi s-ar putea traduce prin pierderi financiare pentru Gazprom. Cu atât mai mult cu cât infrastructura ar putea fi utilizată în viitor de grupuri gaziere independente, ca Novatek, aflat în  război al preţurilor cu Gazprom şi care îi preia o parte a pieţei. Dar, caracterul eminamente politic al gazoductului, ale cărui lucrări ar urma să înceapă în decembrie 2012, determină Kremlinul să nu renunţe. Ministerul Economiei a tras semnalul de alarmă, avertizând Gazprom că va avea probleme serioase pe piaţa europeană dacă nu îşi ameliorează eficacitatea. „Europenii ştiu să gestioneze cererea de gaz, în timp ce noi nu reuşim să gestionăm oferta.”

Paralel, guvernul rus a anunţat intenţia de a re-prelua direct controlul asupra gigantului gazelor, la un an după ce Dmitri Medvedev ordonase ca înalţii funcţionari să părăsească consiliile de administraţie ale marilor grupuri controlate de stat. Acum, executivul va crea două comitete – unul pentru investiţii, altul pentru strategie, cu scopul supravegherii directe a cheltuielilor Gazprom.

Goliat şi David

Grupul gazier independent Novatek i-a „şterpelit” Gazpromului un contract de 16 milioane euro. Nu este pentru prima oară când Novatek, din ce în ce mai insolent, preia părţi din piaţa gigantului rus, atât la exporturi, cât şi pe piaţa utilizatorilor casnici. Grupul a surprins devenind oficial primul grup gazier rus independent care negociază volume de gaz cu grupuri străine chiar sub nasul Gazpromului. Oficial, ggantul rus al gazului deţine încă monopolul gazoductelor şi pe cel al exporturilor. Novatek nu a încheiat un contract cu firma germană EnBW decât ca negociator, şi nu ca furnizor direct de gaz rusesc. Dar dominaţia Gazpromului, pentru care Kremlinul a făcut totul pentru a deveni absolută, apare contestată de câteva luni. Novatek a sustras câteva contracte emblematice, producţia sa a crescut şi grupul are relaţii cu noi clienţi. Fenomen invers constatat la Gazprom. Novatek este deţinut în proporţie de  23,1% de omul de afaceri Ghenadi Timcenko, cunoscut apropiat al preşedintelui Putin, şi în proporţie de 15,2% de grupul francez Total.  Text Box:  

Cele mai citite

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...
Ultima oră
Pe aceeași temă