11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialFirmele, mai încrezătoare în procurorii DNA decât în bancheri

Firmele, mai încrezătoare în procurorii DNA decât în bancheri

Nivelul foarte ridicat al fiscalităţii, legislaţia complicată, incoerenţa instituţiilor statului, corupţia din administraţia publică, criza de personal calificat sunt principalele probleme de care se loveşte mediul de afaceri, potrivit studiului „Percepţia mediului de afaceri asupra economiei“.

Principala problemă este fiscalitatea ridicată, potrivit a 38% din cei chestionaţi, locul următor fiind ocupat de găsirea de clienţi (14%), problemele legislative (11%), prezenţa concurenţei (9%), (in)disponibilitatea personalului calificat (8%) etc. Cine sunt concurenţii? O firmă din două vede în firmele locale cu operaţiuni în cadrul aceleiaşi regiuni şi domeniu de activitate, principalul competitor (51%) al afacerii lor. Indicatorul are o frecvenţă mai mare în special la companiile mici cu cifră de afaceri până într-un milion de euro.

Companiile străine din ţara noastră (multinaţionalele) au fost indicate de 31% din respondenţi drept „principali“ competitori. Mai preocupate de concurenţa venită din partea firmelor străine sunt companiile de comerţ şi transporturi, spre deosebire de cele din sectorul producţiei.

Principalul factor cu impact negativ asupra activităţii firmei este cadrul legislativ instabil, potrivit 82% din cei chestionaţi. Locul următor este ocupat de fiscalitatea ridicată (81%). Situaţia infrastructurii rutiere, corupţia autorităţilor şi nivelul de calificare al forţei de muncă au fost indicate drept probleme cu ponderi de 68%, 63% şi 55%. Reglementările impuse de stat, inutile dar costisitoare, reprezintă un alt factor care frânează activitatea economică, au apreciat 58% din firmele chestionate. Reglementările cele mai împovărătoare sunt cele din zona fiscalităţii, au apreciat 80% din repondenţi, cele din zona concurenţei (30%), relaţiilor de muncă (29%), legislaţia privind consumatorii (20%) etc.

Primii 5 factorii negativi care afectează activitatea companiei sunt fiscalitatea şi taxele mari (57% din răspunsuri), concurenţa 37%, legislaţia ambiguă (225), instabilitatea legislativă (20%), nivelul de pregătire a forţei de muncă 19%), infrastructura (14%), birocraţia (10%) etc.

Cum a fost anul 2014

Cât priveşte anul 2014, bilanţul firmelor pentru acesta este incert. Costurile de producţie în mod cert au crescut însă nu este la fel de sigur că profiturile au urmat aceeaşi tendinţă.

„Dacă costurile directe sunt apreciate că au crescut în 2014, proporţia celor care apreciază că profitul a crescut, este doar cu 1% mai mare decât a celor care apreciază că acesta a scăzut“, spun realizatorii studiului.

Majorarea costurilor s-a simţit în special la companiile din domeniul producţiei.

Profitul net după impozitare a fost în creştere la 37% din cei chestionaţi, în timp ce la 36% a scăzut. Ponderea celor care cred că cheltuielile cu dobânzile bancare au fost mai mari a depăşit-o pe cea a celor care cred că aceste cheltuieli au scăzut (27% faţă de 13%, în timp ce 40% afirmă că cheltuielile bancare s-au menţinut constante).
O diferenţă considerabilă, în jurul a 50%, s-a înregistrat şi între numărul celor care au afirmat că în 2014 au crescut costurile forţei de muncă şi cel al celor care au spus că a scăzut.

Soldul conjunctural (diferenţa dintre ponderile a două tipuri diferite de răspunsuri) fost pozitiv în cazul capitolul vânzări (ponderea celor ale căror vânzări au crescut cu 15% mai mare decât a celor cu vânzările în scădere), 19% privind dorinţa mai mare a băncilor de a da credite, 18% privind capitalul propiu în creştere al firmei. Îngrijorător este însă faptul că proporţia celor care au afirmat că în 2014 situaţia economică generală s-a înrăutăţit a depăşit cu 3% pe cea a celor care au spus că s-a ameliorat.

Tot ingrijorător este şi faptul că ponderea celor care au afirmat că în 2014 cifra de afaceri a firmei lor a scăzut a fost destul de ridicată, respectiv 32%.

Îngrijorător este şi faptul că în loc să aibă încredere în instituţiile economice cu care lucrează, companiile mai degrabă cred în procurori.

Direcţia Naţională Anticorupţie a fost investită cu încredere de 60% din firmele chestionate în timp ce băncile doar de 36% din cei întrebaţi.

Cele mai dificile interacţiuni ale companiilor au privit obţinerea avizelor şi autorizaţiilor (49%), închiderea firmelor, deblocarea conturilor sau obţinerea finaţărilor de la UE (procentaje de 41-42%) şi interacţiunea cu Fiscul (30%).

Studiul a fost desfăşurat pe un eşantion naţional reprezentativ de 500 de societăţi comerciale, cu respondenţi cu funcţii de conducere în cadrul societăţii.

Marja de eroare a fost de plus/minus 4,4% la un nivel de încredere de 95%, iar culegerea datelor a avut loc în a doua jumătate a lunii martie 2015.    

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă