Firma din Orăștie unde a izbucnit incendiul riscă o amendă de 100.000 lei

Operatorul economic din Orăștie unde a izbucnit, marți, un incendiu devastator fusese deja sancționat de Garda Națională de Mediu, în 2016, cu o amendă de 40.000 lei, pentru că nu a întocmit și transmis raportarea datelor cu privire la clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor și a amestecurilor periculoase.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 13.09.2017 - 19:44

Operatorul economic din Orăștie unde a izbucnit, marți, un incendiu devastator fusese deja sancționat de Garda Națională de Mediu, în 2016, cu o amendă de 40.000 lei, pentru că nu a întocmit și transmis raportarea datelor cu privire la clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor și a amestecurilor periculoase, informează Agerpres.

De asemenea, aceeași firmă primise o amendă de 20.000 lei, în 2017, pentru neactualizarea notificării substanțelor periculoase depozitate pe amplasament, potrivit unui comunicat al Gărzii Naționale de Mediu.

Pentru nerespectarea măsurilor stabilite anterior, sancțiunea contravențională prevăzută de legislația în vigoare este de 100.000 lei, a precizat GNM.

De asemenea, GNM menționează că va fi analizată posibilitatea identificării elementelor care să constituie probe pentru a înainta o sesizare penală către autoritățile competente.


Circa 300 de oameni care locuiesc în cele cinci blocuri situate în apropierea fabricii de vopsele din Orăștie, afectată marți de un puternic incendiu, sunt evacuați la sala sporturilor din municipiu, potrivit unei decizii luate de autoritățile locale, pentru a nu se intoxica din cauza fumului.

Marți, la ora 17:00, Garda Națională de Mediu — CJ Hunedoara a fost informată de ISU Hunedoara că la unitatea de fabricare și prelucrare a uleiurilor esențiale și secundare, situată la periferia orașului Orăștie, a izbucnit un incendiu. Imediat, o echipă de intervenție a Gărzii Naționale de Mediu s-a deplasat la fața locului, asigurându-se monitorizarea permanentă a evenimentului.

Pentru a veni în sprijinul comisarilor GNM din Hunedoara, în scurt timp a ajuns și o echipă de comisari de la Comisariatul General, condusă de unul dintre comisarii generali adjuncți.

"Precizăm faptul că am informat Agenția Pentru Protecția Mediului, care a deplasat echipamentele necesare pentru monitorizarea calității aerului. De asemenea, GNM a informat, atât telefonic cât și în scris, Sistemul de Gospodărire a Apelor Hunedoara pentru a avertiza utilizatorii de apă situați în aval de locul incidentului asupra posibilității ca apele pârâului Orăștie, respectiv ale râului Mureș, să fie afectate de incident. De asemenea, GNM a solicitat Apelor Române să preleveze, în regim de urgență, probe de apă în zonele în care comisarii GNM au constatat irizații importante de substanțe potențial poluante, inclusiv în zona de confluență a pârâului Orăștie cu râul Mureș. În urma măsurătorilor, au fost înregistrate depășiri ale indicatorilor privind calitatea aerului, cât și ale celor privind calitatea apei, fapt care a generat și mortalitate piscicolă. Sistemul de Gospodărire a Apelor a amplasat mai multe baraje flotante, astfel încât să se stopeze propagarea undei de poluare", se menționează în comunicat.

Conform sursei citate, miercuri, în jurul orei 12:00, incendiul a fost localizat și lichidat de către echipajele ISU.

"Imediat după ce ISU va permite accesul pe amplasament, Garda Națională de Mediu va efectua un nou control în timpul căruia, în funcție de cele constatate, se vor aplica sancțiunile care se impun. Pentru nerespectarea măsurilor stabilite anterior, sancțiunea contravențională prevăzută de legislația în vigoare este de 100.000 lei. Totodată, va fi analizată posibilitatea identificării elementelor care să constituie probe pentru a înainta o sesizare penală către autoritățile competente", se menționează în comunicat.

În perioada 2016-2017, Garda Națională de Mediu a efectuat trei controale la unitatea menționată, respectiv două în 2016 și unul în 2017. Unul dintre ele, efectuat în 2016, s-a soldat cu o sancțiune în valoare de 40.000 lei pentru faptul că agentul economic nu a întocmit și transmis raportarea datelor cu privire la clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor și a amestecurilor periculoase. În urma controlului efectuat în 2017, a fost aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 20.000 lei pentru neactualizarea notificării substanțelor periculoase depozitate pe amplasament. Controlul a fost efectuat împreună cu reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență și ai Agenției pentru Protecția Mediului Hunedoara.

Reprezentanții GNM precizează că unitatea deține autorizația de mediu nr. 272/20.08.2012, emisă de Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara, cu termen de valabilitate 20 august 2022.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...