6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialEvaziune fiscală și legături periculoase. Paza la metrou, asigurată de firme cu...

Evaziune fiscală și legături periculoase. Paza la metrou, asigurată de firme cu patroni implicați în dosare penale

Nu mai puțin de 11 societăți grupate în patru asocieri au depus oferte la licitația organizată de Metrorex pentru atribuirea contractului de pază în subteran pentru următorii patru ani. 

Metrorex a scos la licitație în primăvara acestui an serviciile de pază pentru obiectivele companiei, inclusiv staţiile și trenurile de metrou. Valoarea contractului este estimată de oficialii companiei la 154,45 milioane de lei, fără TVA, triplu faţă de sumele plătite după licitaţiile similare anterioare. 
Concret, Metrorex vizează încheierea unui contract pe patru ani cu o singură firmă, pentru „servicii de pază, monitorizare, intervenţie și transport valori prin societăţi specializate pentru staţiile, trenurile, depourile și obiectivele din reţeaua metroului”, inclusiv cele 10 staţii noi și depoul aferent Magistralei 5 Drumul Taberei-Pantelimon. 

Companiile interesate au fost așteptate să depună oferte până la începutul lunii mai. Criteriile de selecţie sunt: preţul, în proporţie de 85%, experienţa profesională specifică, 10%, respectiv timpul de intervenţie angajat prin ofertă, 5%. De asemenea, ofertanţii trebuie să fi avut o cifră de afaceri anuală medie de cel puţin 32 milioane de lei în ultimii trei ani.

Numai că licitația a fost suspendată, din cauza faptului că în caietul de sarcini erau 13 erate, iar firmele interesate au cerut nu mai puțin de 10 clarificări. În final, ofertele s-au depus, dar câștigătorul nu a fost anunțat nici până în prezent. 

Patronul Scorseze vrea din nou contractul

Patru oferte au rămas în cursă pentru contractul de pază de la Metrorex. Prima este depusă de firmele Senzor Guard Security și Sicuro Invest, prima fiind controlată de fostul patron de la Scorseze, Nicolae Lucian Mursez, arestat  în 2014 într-un dosar instrumentat de DIICOT, pentru evaziune fiscală cu un prejudiciu de opt milioane de euro. Firma Scorseze Security International este firma care a asigurat paza la metrou din 2010 până în 2014, pe baza unui contract de 51,79 milioane de lei, fără TVA. 

O altă asociere de firme interesată să preia contractul de pază la metrou este condusă de Nei Divizia de Securitate, patronată de Mihai Neicu. Asocierea este formată din cinci firme, dintre care și una care se ocupă de servicii de curățenie, dar și Akyle Security, printre ai cărei acționari se regăsește Constantin Pitcovici, un bărbat de aproape 80 de ani din București. Acesta este tatăl lui Petru Pitcovici, fost comisar-șef la Direcția Generală Anticorupție, reținut anul trecut într-un dosar de trafic de stupefiante alături de celebrul interlop Dan Chioru. Trebuie menționat faptul că Petru Pitcovici așteaptă judecata dosarului său din postura de angajat al firmei Akyle Security.

Mihai Neicu, legături cu PD

Cât despre Mihai Neicu, acesta a fost arestat în 2015 pentru o evaziune fiscală de șapte milioane de euro și este implicat în dosarul penal al ginerelui lui Vasile Blaga. „În perioada septembrie 2010-primăvara anului 2011, am fost solicitat de numitul Blaga Vasile la o discuţie la sediul Partidului Democrat, din municipiul București, Aleea Modrogan. Cu ocazia acestei discuţii, acesta mi-a solicitat să-l ajut pe ginerele său, numitul Rudeanu Ionuţ, care își înfiinţase societatea de pază și protecţie Axis Corporate Security, să obţină contracte de pază cu instituţii de stat și companii private și să îl ajut în managementul acestei societăţi (recrutarea de personal, dotare, întocmirea documentaţiei necesare, participări la licitaţiile publice etc.)”, le declara el procurorilor în urmă cu doi ani.  

Prejudiciu de 25 milioane de lei

O altă asociere care a depus ofertă pentru contractul de la Metrorex este condusă de Valahia Security Services, firmă deținută de Liviu Târșea, și el cercetat penal într-un dosar de evaziune fiscală de trei milioane de euro. Și pentru că firma lui Târșea nu putea să participe la un contract de o anvergură atât mare cu cifra de afaceri pe care a înregistrat-o în ultimii trei ani, s-a asociat cu societatea de construcții Darcons din județul Neamț. 
În fine, a patra asociere aparține grupului de firme Tiger, abonate la contracte pe bani publici și care a preluat în urmă cu trei ani de zile firma Shelter Security a lui Alin Ionescu, la rândul său arestat preventiv în 2014 într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 25 milioane de euro. Alin Ionescu este cunoscut publicațiilor mondene prin prisma faptului că este soțul cântăreței Cristina Spătar.  

FINAL DE CONTRACT. Metroul, păzit de o companie în faliment

Scorseze a pierdut în 2015 contractul de pază la Metrorex în favoarea asocierii conduse de Nei Guard, din care mai făceau parte Grup Est Security SRL și Nitro Guard Security SRL, care a câștigat licitaţia cu o ofertă de 45,07 milioane de lei. Apoi, toate cele trei firme au intrat una câte una în faliment. Cu toate acestea, Nitro Guard Security asi-gură paza până la finalul contractului, iunie 2017, apoi a semnat un contract de prelungire de două luni.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă