8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialEIB a platit 62,5 milioane de euro pentru 75 la suta din...

EIB a platit 62,5 milioane de euro pentru 75 la suta din actiunile Domo

Fondul de investitii Equest Investments Balkans (EIB) a platit, prin intermediul subsidiarei Lynx Property, 62,5 milioane de euro pentru preluarea unei participatii de 75% la retailerul roman de electronice si electrocasnice Domo Retail.

Equest a finalizat preluarea actiunilor Domo vineri, 28 septembrie. Diferenta de 25% din titluri va fi pastrata de actionarii fondatori ai Domo Retail, se arata intr-un comunicat al investitorului.
In cadrul tranzactiei, Lynx a platit 30 de milioane de euro in numerar, iar restul printr-o facilitate de credit in valoare de 35 de milioane de euro de la Raiffeisen Zentralbank Osterreich. Finantarea Lynx a fost acoperita partial din fonduri proprii ale EIB, in valoare de 13,5 milioane de euro, in timp ce Lyra Investment Holding, care detine 25% din actiunile Lynx, a acoperit diferenta din pret suportata de Lynx.
Totodata, compania a incheiat un acord cu actionarii fondatori ai Domo, care include anumite drepturi si obligatii privind preluarea pachetului de 25% din actiuni in unele conditii, luand in calcul performantele financiare ale retailerului in 2007 si 2008.
Printre actionarii fondatori ai Domo se numara directorul general Lorand Szarvadi-Teglas, directorul pentru dezvoltare Zsuzsanna Szarvadi-Teglas, Ferenc Hegedus, si directorul financiar Alexandru Mnohoghitnei.
"Suntem incantati ca am finalizat achizitia Domo, tranzactie cu importanta strategica pentru noi. Domo va fi inclus in portofoliul EIB din sectorul produselor electronice de consum datorita investitiei la Technomarket", a declarat Petri Karjalainen, managing partner la Equest Partners Limited, firma de consultanta pentru investitii care colaboreaza cu EIB.
Retailerul bulgar de electronice si electrocasnice Technomarket, detinut de fondul de investitii Equest, a deschis la Targoviste primul magazin de pe piata romaneasca, planurile companiei vizand 30 de unitati pana in 2010. In Romania, ambele branduri, Domo si Technomarket, vor fi operate de Domo Retail.
Potrivit lui Karjalainen, achizitia de pe piata romaneasca va permite EIB sa obtina sinergii importante la nivel operational, precum si la nivelul puterii de cumparare prin coordonarea cu Technomarket.
Domo opereaza 116 unitati de retail in orase importante din Romania, cu o suprafata medie de peste 420 de metri patrati.
In anul fiscal incheiat la 31 decembrie 2006, Domo a avut vanzari de 121 milioane de euro. Profitul inainte de impozitare a crescut cu 390% anul trecut, la 11,3 milioane de euro. La sfarsitul anului trecut, compania avea active consolidate brute de 56,7 milioane de euro.
EIB, companie listata pe piata AIM, a Bursei din Londra, si la Bursa Irlandeza, este unul din cele mai importante fonduri de investitii pentru Europa de Sud-Est, concentrandu-se asupra unor sectoare precum retailul, serviciile financiare, dezvoltarea imobiliara si infrastructura.

Cele mai citite

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...
Ultima oră
Pe aceeași temă