10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialCurentul electric s-a scumpit cu 38 la sută într-o săptămână. Turbinele eoliene...

Curentul electric s-a scumpit cu 38 la sută într-o săptămână. Turbinele eoliene nu mai produc, ci consumă energie

Prețul mediu al energiei pentru vineri, 24 noiembrie, este de 344 de lei pe MWh, pe piața spot a bursei de specialitate OPCOM, adică în creștere cu 38% față de acum o săptămână, când electricitatea costa 249 de lei pe MWh, potrivit datelor operatorului pieței, citate de Agerpres.

Prețul mare vine în contextul în care producția de energie eoliană, cea mai ieftină, este pe minus. Cu alte cuvinte, în loc să producă, turbinele eoliene din România consumă energie. De exemplu, la ora 11:15, turbinele eoliene utilizau 11 MW.

Astfel, vineri la ora menționată, producția de energie era următoarea: 30,34% hidro (2.452 MW), 26,31% cărbune (2.126 MW), 24,63% hidrocarburi (1.991 MW), 16,91% nuclear (1.367 MW), 1,40% fotovoltaic (113 MW), 0,54% biomasa (44 MW),—0.14% eolian (-11 MW).

Totodată, România este importator de electricitate vineri dimineață, ceea ce arată că, dacă n-am fi adus energie din afară, prețul pe bursă ar fi fost și mai mare.

Consumul național de energie la ora 11:15 era de 8.400 de MW, iar producția, de 8.085 de MW, diferența fiind reprezentată de importuri.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...
Ultima oră
Pe aceeași temă