11.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialCopos, după 20 de ani de business: Succesul înseamnă invidie, insuccesul singurătate

Copos, după 20 de ani de business: Succesul înseamnă invidie, insuccesul singurătate

La 20 de ani de la deschiderea primei afaceri – cofetăria Ana Pan, George Copos, unul dintre cei mai bogati oameni ai Romaniei, povesteste despre inceputurile sale in afaceri. “O parte din banii cu care am pornit– vreo 1500 de dolari – au provenit din diurna pentru o deplasare în Coreea de Nord, în noiembrie 1989” povesteste Copos.

Omul de afaceri şi-a amintit cum în primul an de business se trezea în fiecare dimineaţă la 3:30. “Eram obligat să reuşesc, pentru că îmi pusesem gaj casa, maşina şi aparatura electrocasnică în contul unui credit de 25.000 de dolari” rememorează Copos.

În 1991 a cumpărat o locatie pe Calea Dorobanţilor, unde a deschis un magazin de electrocasnice, pentru ca apoi sa devina distribuitorul exclusiv al Samsung în România.

Activitatea cu electrocasnice a fost stopată în anii 2000, pentru că a crezut că după intrarea României în Uniunea Europeană toţi distribuitorii vor da faliment.

“Am cumpărat trei hoteluri în Braşov, dar n-a fost o decizie bună, pentru că n-am luat niciun dividend până acum, deşi am investit în ele circa 25 de milioane de euro”, declara Copos dezamagit de investitiile in turism care, potrivit omului de afaceri, nu pot fi profitabile in lipsa unei infranstructuri puse la punct.

Şi achiziţia, în 2001, a hotelului Europa din Eforie Nord a fost o mare greşeală, însă cumpărarea hotelurilor Flora (actualul Crowne Plaza) şi a Hilton, au fost decizii bune, avand in vedere ca, la scurt timp, Capitala a devenit un “Rai” al investitotilor straini.

Implicare in politica este, in opinia lui Copos, una dintre cele mai mari erori pe care le-a facut in ultimii 20 de ani.

Gata să predea ştafeta

Desi recunoaste ca ii este greu sa stea departe de afacerile sale, si nu de putine ori este “pe santier” alaturi de muncitori, Copos sustine ca în 2013, când îşi va încheia studiile în străinătate, fiica sa va veni la conducerea Ana Holding. “Imi doresc sa iau o pauza si sa plec cu velierul. Alexandra face alternativ doua mastere si este vicepreşedintele unei organizaţii de studenţi din Harvard. Îi place să se implice”, a adăugat omul de afaceri.

In ciuda afacerilor care s-au ridicat la 75 de milioane de euro in primele 10 luni ale anului, Copos sustine ca nu este un om bogat, ci doar implinit. “”Mă simt un om împlinit. Nu sunt un om bogat. «Succesul înseamnă invidie, insuccesul înseamnă singurătate»”, a mai spus Copos, in stilu-i caracteristic.

Istoria afacerilor lui Copos

1990

este infiintata prima cofetarie Ana CO;

1992

infiinteaza Ana Electronic – importator si distribuitor de aparatura electonica, electrocasnica si de calcul;

1993

holdingul Ana devine principalul investitor al echipei de fotbal Rapid Bucuresti;

1996

Copos ia decizia de a se investi in active intregul capital de 40.000 milioane de dolari;

s-a infiintat Ana Imep , companie producatoare de motoare electrice;

debutul Ana Holding in industria turistica si hoteliera prin investitii in hotelurile Sport, Bradul si Poiana din Poiana Brasov;

1999

investeste in domeniul transporturilor pe cablu , prin infiintarea Ana Teleferic;

2001

se infiinteaza Ana Mep SDV si Ana Trans International, prin externalizarea unor activitati ale Ana Imep;

Ana Holding cumpara si renoveaza hotelul Europa din Eforie Nord;

2004

finalizeaza investitia Ana Health Spa si deschide in Eforie Nord cel mai mare centru de sanatate din Romania;

inaugureaza Ana Yacht Club, port privat de agrement;

2005

Ana Hotels devine actionar majoritar la hotelul bucurestean Athenee Palace Hilton;

Ana Teleferic inaugureaza Telegondola din Poiana Brasov;

2007

este finalizata si data in folosinta cladirea Ana Offices;

infiinteaza Ana Residences si Ana Tower;

2009

este finalizat un bloc du 14 apartamente de lux in zona Piata Dorobantilor

Cele mai citite

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...

Silvestru Șoșoacă, dezvăluiri despre legăturile Dianei Șoșoacă cu Rusia lui Vladimir Putin

Într-un interviu acordat Antena 3, Silvestru Șoșoacă, soțul Dianei Șoșoacă, a vorbit despre divorț, dar și despre legăturile acesteia cu Rusia. Bărbatul a dezvăluit...

Șoferii români preferă mașinile la mâna a doua din Germania, potrivit unui studiu

Multe mașini la mâna a doua sunt importate dintr-o țară în alta pentru a satisface cererea locală de vehicule rulate. Germania, Franța, Belgia și...
Ultima oră
Pe aceeași temă