13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialChirițoiu: Uzina Feldioara, de preparare a uraniului, ar putea fi preluată de...

Chirițoiu: Uzina Feldioara, de preparare a uraniului, ar putea fi preluată de Nuclearelectrica

Ministerul Energiei va transmite Comisiei Europene un nou plan de restructurare a Companiei Naționale a Uraniului (CNU), care prevede închiderea minelor actuale și preluarea uzinei de procesare de la Feldioara de către Nuclearelectrica (SNN), a declarat președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

„La anul minele ar trebui să intre într-un proces de închidere și să le dăm un ajutor de închidere similar ca la cărbune, fiindcă există un interes public. Este posibil să deschidă noi mine, iar procesarea să fie unită cu SNN. Acesta e planul pe care intenționăm să îl prezentăm Comisiei Europene”, a afirmat Chirițoiu, sâmbătă, în cadrul unui forum la Sinaia.

În luna iunie, autoritățile au transmis la Bruxelles un plan de restructurare, care prevede eficientizarea activității companiei într-o perioadă de 5 ani, iar costurile necesare implementării programului sunt de aproximativ 941 de milioane de lei, din care 440,8 milioane lei reprezintă ajutorul de restructurare.

„Vom schimba cererea de ajutor de stat pe liniile pe care le-am prezentat. În săptămânile următoare va fi trimis planul revizuit la CE”, a precizat președintele Consiliului Concurenței. Întrebat de unde ar putea CNU să aibă bani pentru deschiderea unor noi zăcăminte de uraniu, el a răspuns că „poate să atragă un partener privat”.  

În prezent, CNU are două mine active, la Crucea și Botușana, în județul Suceava, însă rezervele sunt aproape epuizate, iar costurile de extracție depășesc cotațiile internaționale ale uraniului. Deși au fost efectuate studii pentru deschiderea unui nou zăcământ, la Tulgheș (județul Harghita)-Grințieș (județul Neamț), nu s-a concretizat nimic, din cauza situației financiare precare a CNU.

În martie 2014, Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie de atunci a avansat teoria unei fuziuni între CNU și SNN, operatorul centralei nuclearelectrice de la Cernavodă, pentru a se păstra ciclul nuclear integrat.

În 2016, CNU a mai primit un ajutor financiar de la Guvern, pe care trebuia să îl returneze deja anul acesta, însă din cauza situației financiare precare nu a reușit. În prezent, SNN cumpără uraniu de la grupul canadian Cameco, unul dintre giganții mondiali în domeniu.

Cele mai citite

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Petre Roman, la Parchetul General, în Dosarul Mineriada. FOTO

Fostul premier Petre Roman, s-a prezentat, astăzi, la sediul Parchetului General, pentru a lua la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare...
Ultima oră
Pe aceeași temă