19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialCEZ are deja banii pentru reactoarele 3 si 4

CEZ are deja banii pentru reactoarele 3 si 4

» Cehii sunt interesati de toate proiectele energetice romanesti, fie ca este vorba de energia nucleara, termo sau hidro.

» Anul trecut compania
din Cehia a obtinut un profit net de 95.203 mii lei, cu 0,22%
mai putin decat cel planificat.

» La sfarsitul anului trecut, compania avea 1,37 milioane
de clienti, din care doar 134 erau consumatori eligibili.

CEZ Romania este extrem de interesata de procesul de privatizare in sectorul de productie a energiei electrice din Romania. Interesul cehilor vizeaza atat zona termo si hidro, cat si zona nucleara. Dupa preluarea societatii Electrica Oltenia in 2005, acum cehii si-au exprimat interesul sa participe la finantarea constructiei reactoarelor 3 si 4 de la Centrala Atomoelectrica de la Cernavoda, indiferent care vor fi variantele pentru care va opta guvernul in vederea tragerii fondurilor necesare, bani cash si emisiunea de obligatiuni. Fara a avansa vreo cifra, Jean Veskrna, country manager CEZ Romania, a declarat ieri ca societatea are banii necesari pentru a participa la acest proiect.

Interes si pentru alte proiecte
In prezent, compania ceha opereaza doua centrale nucleare in Cehia si este interesata sa mai preia una in Slovacia. In contrapartida, CEZ este interesata sa incheie cu Nuclearelectrica un contract pe termen lung pentru furnizarea de energie electrica. Intrarea in proiectul Cernavoda nu va avea implicatii asupra altor proiecte de investitii pe care CEZ vrea sa le faca in Romania. Este vorba in primul rand de participarea la procesul de privatizare a complexurilor energetice din Bazinul Olteniei, de preluarea unor termocentrale, dar si de procesul de privatizare de la Hidroelectrica. Potrivit lui Doru Voicu, directorul de dezvoltare al companiei, in aceasta saptamana CEZ va depune ofertele pentru preluarea termocentralelor Borzesti si Galati. De asemenea, reprezentantii companiei au avut mai multe runde de discutii cu autoritatile locale care au in administrare termocentrale din dorinta de a-i convinge pe acestia sa le privatizeze sau sa constituie impreuna cu CEZ joint-venture pentru exploatarea lor in comun.

Profit in crestere dupa majorarea veniturilor
Anul trecut, CEZ Oltenia a obtinut un profit net in valoare de 95.203 mii lei, cu 0,22% mai putin decat cel planificat, dar cu 37,14% mai mare decat cel realizat in anul anterior. Cresterea profitului s-a datorat cresterii veniturilor din exploatare deoarece cantitatea de energie vanduta a scazut cu 7%. Aceasta scadere a vanzarilor de energie a fost pusa de reprezentantii CEZ Romania pe seama distorsiunilor aparute in piata. Pentru ca au existat foarte multe contracte bilaterale incheiate intre producator si diverse firme, ocolindu-se astfel bursa, CEZ a fost obligata sa achizitioneze energie la preturi mult mai mari, fapt ce a avut ca efect pierderea unor clienti importanti. La sfarsitul anului trecut, compania avea 1,37 milioane de clienti, din care doar 134 erau consumatori eligibili. In ceea ce priveste anul 2007, societatea si-a planificat un profit net in valoare de 127618 mii lei. In paralel, se preconizeaza o marire a fondului de salarii cu 60% si o crestere a numarului de angajati cu 40%.

Cernavoda

» Interes major
Procesul de selectie a investitorilor pentru cele doua grupuri de la Cernavoda – proiect in valoare de 2,2 miliarde de euro – a inceput anul trecut si a ajuns in etapa negocierilor, insa autoritatile au decis sa reia procedurile. Anul trecut au fost selectate 13 consortii: Enel – Italia, AES Corporation – SUA, Alro Slatina, consortiul Ansaldo Italia-AECL – Canada, consortiul Unit Investments Luxemburg-Dogan Enerji Yatirimlari/Dogus Holding – Turcia, Group Suez/Electrabel – Belgia, Electrica Bucuresti, E.ON Energie – Germania, Gabriel Resources – Canada, Iberdrola – Spania, KHNP – Coreea de Sud, RWE Power – Germania si consortiul TESS Conex-ASAM-Iasi, care insa s-a retras.

Cele mai citite

Dacă vor avea pe ele avioane F-16 ale Ucrainei, Rusia amenință că va ataca baze militare din România

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a amenințat că Rusia va ataca viitoarele avioane F-16 ale Ucrainei chiar dacă aeronavele se vor afla în...

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...

Orașul Harkov ar fi fost atacat de Rusia cu un nou tip de bombă cu sistem de ghidare

Este posibil ca Rusia să fi utilizat un nou tip de bombă cu sistem de ghidare în atacurile aeriene asupra oraşului Harkov, din nord-estul...
Ultima oră
Pe aceeași temă