18.4 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialCe îi oferă statul companiei ENEL ca să nu plece din...

Ce îi oferă statul companiei ENEL ca să nu plece din România?

Autoritățile de la București se află în negocieri cu reprezentanții ENEL pentru a-i convinge să nu iasă din România sau pentru a vinde afacerea companiilor autohtone. Ce vrea, în schimb, ENEL?

Întâlnirile dintre autoritățile române și conducerea ENEL s-au intensificat în ultima vreme. Informația a fost confirmată, pentru „România liberă”, de Gabriel Dumitraşcu, şeful direcţiei de privatizare din Departamentul pentru Energie. Acesta spune că, negocieriile fiind în derulare, nu poate face publice subiectele discutate.

Dumitrașcu arată însă că decizia ENEL de a ieși din țara noastră nu este legată de profitabilitatea companiei sau de mediul de afaceri. “Au datorii de achitat la nivel de grup și trebuie să vândă activele bune pe care le dețin”, afirmă şeful direcţiei de privatizare din Departamentul pentru Energie. Până la închiderea ediției, reprezentanții ENEL nu ne-au comunicat ce solicitări au și care sunt principalele puncte aflate în negociere cu partea română.

Reamintim faptul că ENEL s-a aflat în centrul unui scandal după ce s-a descoperit că abonații companiei au plătit facturi la energia electrică umflate artificial, prin dubla taxare a certificatelor verzi, cu binecuvântarea vicepreședintelui ANRE, Claudiu Dumbrăveanu.

Pe de altă parte, Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie a deschis o acţiune la Tribunalul Internaţional de Arbitraj de la Paris împotriva ENEL, solicitând plata a 521,58 milioane de euro, invocând o prevedere din contractul de vânzare-cumpărare. ENEL a plătit direct statului, în 2008, suma de 394,8 milioane de euro pentru 50% din acțiunile Electrica Muntenia Sud, iar după o majorare de capital de 425 milioane de euro, grupul italian a ajuns la o participație de 64,4%. Ulterior, prețul de vânzare a acțiunilor a fost ajustat în urcare cu 38 de milioane de euro, astfel că suma plătită statului a ajuns la 432,9 milioane de euro.

Cine sunt concurenții

Dumitrașcu confirmă faptul că deocamdată nu s-au depus oferte pentru activele ENEL din România și că autoritățile de la București au solicitat prelungirea termenului de depunere a ofertelor neangajante până la sfârșitul lunii octombrie. “Nu am aflat despre nici o ofertă concretă”, a răspuns Gabriel Dumitraşcu, referindu-se la informația vehiculată în piață despre prețul cerut de ENEL, de 1,8 miliarde euro, pentru activele din țara noastră, care este neatractiv pentru investitori. Dacă ENEL nu va obţine preţul cerut, este posibil să renunţe la vânzare.

Recent, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a afirmat că activitatea de distribuţie a energiei este considerată strategică de către stat, mai ales în zona Dobrogea, ţinând cont de ceea ce se întâmplă în estul ţării, și companiile autohtone sunt interesate să cumpere.

ENEL, care deţine o treime din piaţa distribuţiei de energie din România, a anunţat că vrea să vândă operaţiunile din România până la sfârşitul acestui an. Companiile de stat Electrica şi Nuclearelectrica ar fi interesate să preia unele active scoase la vânzare de grupul italian.

De preluarea unor active de la ENEL sunt însă interesate și companii precum E.ON (Germania), EDF (Franţa), dar și State Grid Corporation of China.

Grupul italian a cumpărat în anul 2005 pachetul de 51% din acțiunile Electrica Banat și Electrica Dobrogea de la statul român pentru suma de 69,1 milioane de euro, respectiv 42,7 milioane de euro. În anul 2007, compania a câștigat licitația pentru achiziția unei participații de 67,5% la Electrica Muntenia Sud, într-o tranzacție de 820 de milioane de euro. Un an mai târziu, ENEL România a avut un profit net de circa 154 de milioane de euro.

Cele mai citite

Crește contrabanda cu țigări la granița de sud a României

Doar pe parcursul primelor trei luni din anul 2024, la granița de sud a României au fost capturate 12 milioane de țigarete de contrabandă....

Partidul AUR susține că este atacat prin intermediul unui ziar din Elveția

Politicianul Dan Tanasă, purtător de cuvânt al AUR, susține că partidul său este atacat prin intermediul unui ziar din Elveția, Neue Zürcher Zeitung (NZZ). "Un...

Sârbii din Kosovo participă la un referendum pentru revocarea primarilor albanezi

Etnicii sârbi din provincia Kosovo sunt chemați la un referendum în care să se pronunțe asupra revocării primarilor albanezi din mai multe localități ale...
Ultima oră
Pe aceeași temă