12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialBrokerii de asigurare vor să aducă produse noi în România. Cum își...

Brokerii de asigurare vor să aducă produse noi în România. Cum își vor putea cumpăra asigurări ieftine românii cu venituri mici

Brokerii de asigurare vor ca Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) să schimbe regulile pieței astfel încât, în România, să poată fi lansate produse noi, similare celor care există în majoritatea țărilor europene de o lungă perioadă de timp.

Asigurările mutuale și microasigurările, cred intermediarii, ar putea fi soluția pentru românii cu venituri mici, dar nu doar pentru ei.

Piața asigurărilor din România ar putea scăpa de dependendența de RCA, iar românii ar putea avea acces la protecție în condiții acceptabile, dacă brokerii de asigurare reușesc să convingă Autoritatea de Supraveghere Financiară  să schimbe o parte din legislația actuală.

Intermediarii, cel mai recent prin mijlocirea Patronatului Român al Brokerilor de Asigurare, care s-a lansat ieri, ar vrea ca în România să se poată înființa societăți mutuale de asigurare, pe un model consacrat în multe țări europene, mai ales în Franța. 

Pentru acest tip de societăți militează de mai mulți ani și Uniunea Națională a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări (UNSICAR), organizația profesională a brokerilor. 

Principiul mutualităţii

Diferența semnificativă între societățile clasice de asigurare și societățile mutuale este că, în al doilea caz, clienții firmei sunt și acționari ai acesteia. Mai mult, firma nu are ca scop obținerea profitului, iar eventualul surplus este folosit pentru a scădea costurile primei de asigurare plătite de clienții-acționari. 

În acest fel, clienții care prezintă un risc mai mare nu plătesc prime mai mari, așa cum se întâmplă în cazul societăților clasice, ci vor plăti prime compensate din veniturile firmei. 

În Franța, sute de mii de agricultori sunt organizați în astfel de structuri, reușind în acest mod să acopere prin asigurare riscuri care altfel ar fi fost neasigurabile sau foarte scumpe, cum este, de exemplu, riscul de secetă sau cel de îngheț. În România, până de curând nici nu exista posibilitatea ca aceste riscuri să fie acoperite prin asigurare. Recent, o singură societate le-a inclus în ofertă. Una dintre firmele care, în Franța, lucrează pe principiul mutualității este Groupama, societate prezentă și în România. 

Astfel de asigurări ar putea fi soluția, la noi în țară, pentru transportatorii profesioniști care s-au plâns de creșterea RCA cu până la 300% după falimentul Astra Asigurări și care au și organizații puternice. 

O altă formă de asigurare propusă de brokeri o reprezintă microasigurările. Acestea sunt polițe care acoperă doar într-o anumită măsură riscurile și care vin la prețuri reduse, accesibile majorității oamenilor. Microasigurările ajută în alte țări populația să aibă acces la produse financiare pe care altfel nu le-ar cunoaște. Asigurări de viață pe o sumă redusă și la prețuri mici, de exemplu. Sau un minimum de acoperire în caz de incendiu.  

Polița obligatorie de locuință, distribuită și de brokeri

Patronatul Român al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare  își mai propune și să semneze un parteneriat cu PAID – societatea care emite poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei, pentru a putea vinde direct poliţele PAD, fără intermedierea companiilor de asigurări.

„Cu PAID au contract doar asigurătorii. Brokerul vinde poliţa (poliţa de asigurare obligatorie a locuinţei PAD – n.a.), asigurătorul plătește comision brokerului, iar asigurătorul primește comision de la PAID. Varianta cea mai simplă, legală, este ca brokerii să poată semna contracte ca intermediari direct cu PAID, ceea ce ar conduce la creșterea gradului de cuprindere în asigurare a locuinţelor din România, situat în prezent la 19%, a afirmat președintele Patronatului Român al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare , Viorel Vasile.

El a arătat că sunt asigurători care nu plătesc comision pentru PAD sau plătesc un comision de sub 2%.

Dacă ar avea contract direct cu PAID, brokerii ar putea încasa comisioane de până la 10% și și-ar reduce și costurile, deoarece nu ar trebui să mai lucreze cu 7-8 companii de asigurări pe acest segment, pentru care să efectueze un număr echivalent de viramente ale sumelor aferente poliţelor PAD.

Cel mai mare broker local de asigurări și alte companii de profil, care cumulează o cotă de aproape 25% din industria românească de intermediere, au înfiinţat, pe 15 decembrie 2016, Patronatul Român al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare (PRBAR), prima organizaţie patronală din domeniu. Printre membrii fondatori se numără Safety Broker de Asigurare, Renomia – SRBA Insurance Broker, Asigest, Millenium Insurance Broker, Campion Broker de Asigurare, PSG Insurance Broker, Professional, Globasig, Interbug, D&CA Insurance, precizează PRBAR.  

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă