8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialAsiguratorii lumii plutesc în derivă

Asiguratorii lumii plutesc în derivă

„Piaţa este în derivă, fără nici o direcţie şi sunt puţine semne cu privire la felul în care va evolua”, a declarat Alex Moczarski, preşedinte şi CEO al Guy Carpenter. „În 30 de ani de experienţă în domeniu, nu am întâlnit o piaţă atât de plină de incertitudini”, a adăugat acesta.

Ca şi cauze ale acestei situaţii, Alex Moczarski a invocat pierderile mari în urma dezastrelor naturale, criza datoriilor suverane din Europa sau pregătirea implementării Solvency II.

Dezastre cu efecte mondiale

Cu toate acestea, unele elemente din piaţă pot lucra în avantajul unor anumite companii de reasigurări. „Riscurile mai vechi, cât şi cele noi pot fi analizate mai amănunţit. Se pot accesa pieţe noi, în timp ce schimbările demografice oferă alte oportunităţi pentru piaţa asigurărilor”, a subliniat şeful Guy Carpenter.

Pe de altă parte, şeful unuia dintre cei mai mari reasigurători ai lumii crede că preţul asigurărilor va fi mai mare în viitor. „Tarifele pentru reasigurare au crescut în 2011 pentru pieţele afectate de catastrofe naturale, fiind o reacţie firească a companiilor”, potrivit lui Torsten Jeworrek, CEO, Reinsurance Department, MUNICH Re.

Totodată, pentru celelalte regiuni, preţurile vor rămâne la acelaşi nivel ca şi în anul precedent, observându-se deja o aplatizare, completeaza oficialul citat. În pofida acestui trend, „considerăm că tarifele pentru riscurile de catastrofă vor creşte în viitorul apropiat”, a precizat şeful gigantului german.

În altă ordine de idei, reprezentanţii Aon Benfield sunt de părere că societăţile de asigurare/reasigurare vor finaliza anul 2011 cu un surplus de capital faţă de 2010, în absenţa unor noi catastrofe de proporţii sau a altor pierderi.

De asemenea, capitalul asigurătorilor va avea un ritm de creştere mai mare faţă de cel al reasigurătorilor în acest an, în pofida unui nivel rezonabil de retenţie a pierderilor cauzate de catastrofe.

IMPACT

Seismul japonez zguduie şi România

Efectele seismului din Japonia se vor simţi, indirect, şi pe piaţa asigurărilor din România. Preţul poliţelor pentru bunuri şi clădiri ar putea creşte cu până la 20% în următoarea perioadă, apreciază mai mulţi specialişti. „Piaţa asigurărilor din Japonia este una dintre primele trei în privinţa valorii şi toţi reasigurătorii sunt prezenţi acolo.

De regulă, un eveniment precum seismul din Japonia are ca efect creşterea cotaţiilor la primele de reasigurare la nivel internaţional. La rândul lor, asigurătorii români vor fi nevoiţi să majoreze tarifele la poliţele property dacă reasigurătorii scumpesc contractele”, explică Mihnea Tobescu, director general al Chartis România.

El a adăugat că, pe termen scurt, poliţele emise de asigurătorii români pentru bunuri şi clădiri nu se vor scumpi pentru că aceştia au deja contracte de reasigurare încheiate la un anumit cost. „Negocierile privind contractele de reasigurare încep în toamnă.

Cel mai probabil, s-a putea să asistăm la o majorare a cotaţiilor de primă în 2012. Nu pot să avansez un procentaj pentru că totul depinde de cât de mult vor fi afectaţi reasigurătorii de cutremurul din Japonia, de sumele pe care vor fi nevoiţi să le achite drept despăgubiri”, a spus Tobescu.

Cele mai citite

SRI va gestiona sistemul informatic al ANAF

Proiectul de lege privind gestionarea sistemului informatic al ANAF de către SRI a primit un raport favorabil din partea comisiilor de specialitate și se...

Prezentarea „Cinematografia românească azi” susținută de cineastul Liviu Carmely și proiecția filmului „Povestea unui pierde-vară” la ICR Tel Aviv

Institutul Cultural Român a organizat și găzduit, în data de 18 aprilie, prezentarea „Cinematografia românească azi” susținută de cineastul israelian de origine română Liviu...

Bayer Leverkusen, de neoprit! Trupa lui Xabi Alonso a stabilit un nou record în fotbalul european

Bayer Leverkusen, formația pregătită de spaniolul Xabi Alonso, a devenit prima echipă din cele cinci mari ligi europene de fotbal care reuşeşte o serie...
Ultima oră
Pe aceeași temă