30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialAportul angajatilor la profit, ineficient

Aportul angajatilor la profit, ineficient

» Schemele de participare a salariatilor la profitul companiei sunt considerate o formula eficienta de crestere a competitivitatii.
» Romania se afla pe ultimul loc in Uniunea Europeana la acest capitol, lipsind pana si conceptualizarea corecta a acestor scheme.
» Potrivit unui studiu finantat de Comisia Europeana, 86% din IMM-uri nu cunosc si nu aplica SPF la profit.

Aproximativ 44 la suta
din firmele din Romania considera justificat riscul de a practica forme de angajare neinregistrata si de a nu plati impozite si taxe, arata un studiu realizat in cadrul proiectului Tobequ 2, finantat de Comisia Europeana. Din cele 967 de companii din tara noastra care au fost chestionate in cadrul proiectului, 95 la suta considera ca sistemul fiscal si reglementarile legislative ale muncii sunt "greoaie, restrictive si prea costisitoare".

Ce sunt SPF?
Unul dintre subiectele aflate pe agenda Comisiei Europene este cel referitor la schemele de participare a salariatilor (SPF) la profitul companiei, acestea fiind considerate o formula eficienta de crestere a competitivitatii, prin reducerea costurilor datorita responsabilizarii, cointeresarii si fidelizarii angajatilor, la care se adauga cresterea profitului pe fondul mentinerii preturilor.
Conform clasificarii europene, SPF constau in primul rand in achizitionarea de actiuni si parti sociale, participare la castig suplimentar, venituri nonsalariale si diverse forme de cooperatii. Unul dintre principiile de baza ale SPF este acela ca angajatorul nu da bani din amabilitate, ci strict legat de rezultate mai bune, veniturile suplimentare fiind corelate cu cresterea de profit.
Conceptualizare gresita
Potrivit studiului, 86 la suta din IMM-uri nu cunosc si nu aplica schemele de participare financiara a salariatilor (SPF) la profit, dar, pe ansamblu, 67 la suta din companii le cunosc si le aplica, desi foarte putine sunt legate de cresterea performantelor.
Motivatia cel mai des invocata a utilizarii SPF este acordarea de venituri nonsalariale suplimentare, iar efectul pozitiv cel mai des intalnit este fidelizarea angajatilor.

Din pacate, apreciaza directorul general al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR), Adrian Izvoranu, Romania se afla si la acest capitol pe ultimul loc in UE, lipsind pana si conceptualizarea corecta a SPF. In putina si confuza legislatie specifica, SPF lipsesc cu desavarsire, fiind substituite cu diverse sporuri si stimulente salariale care nu isi indeplinesc rolul de instrumente de crestere a companiilor, considera ACPR.
"Legea trebuie sa recunoasca SPF si sa reglementeze principiile. In prezent, astfel de scheme in Romania sunt perdante din cauza impozitarii", a declarat joi directorul general al ACPR.
In Romania exista forme asimilate in mod confuz SPF si prin care se platesc inclusiv salarii mascate.
Conceptualizate gresit in legislatia romaneasca, mai mult ca o forma de filantropie, SPF sunt in plus si limitate la 10 la suta din profit in cazul companiilor cu participatii de stat.

"In Romania, schemele de participare financiara a salariatilor la profitul companiilor sunt perdante din cauza impozitarii."
Adrian Izvoranu,
dir. Alianta Confederatiilor Patronale

Cele mai citite

Ovidiu Hațegan își pune cenușă în cap după gafa comisă în meciul Dinamo – Poli Iași: „Am greșit, n-am realizat gravitatea impactului”

Arbitrul Ovidiu Hațegan a explicat decizia luată în minutul 29 al partidei Dinamo 1948 – Politehnica Iaşi, disputată duminică, 14 aprilie, pe stadionul din...

”Dosarul Mineriada”: Klaus Iohannis cere urmărirea penală a lui Roman Petre și a lui Voiculescu Gelu-Voican

Roman Petre, în calitate de fost prim-ministru al Guvernului României, și Voiculescu Gelu-Voican, în calitate de fost viceprim-ministru al Guvernului României pot fi...

Ciucă susține că România are o situație economică solidă, construită de guvernarea liberală, deși premierul și jumătate dintre miniștri sunt de la PSD

Nicolae Ciucă, președintele Senatului și al PNL, anunță că Agenția S&P a reconfirmat ratingul suveran al României și subliniază că decizia agenției de rating...
Ultima oră
Pe aceeași temă