Companii petroliere americane ar putea fi un pariu pe termen lung

Există posibilitatea apariţiei falimentelor pe piaţa globală a petrolului. Declinul masiv al preţului petrolului pune companiile americane în poziţii vulnerabile, existând o probabilitate a unui val de falimente.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 30.04.2020 - 12:35

"Este evident că sectorul petrolier din SUA se află într-o poziţie foarte incomodă. În acest an, acesta subperformează în raport cu indicele de piaţă", arată o analiză a casei de brokeraj XTB România.

Companiile petroliere integrate operează în mai multe segmente ale sectorului petrolier şi foarte des în toate acestea simultan. Există trei astfel de companii în componenţa indicelui S&P 500 - ExxonMobil (XOM.US), Chevron (CVX.US) şi Occidental Petroleum (OXY.US).

Ultima are datorii masive în urma achiziţiei Anadarko, motiv pentru care e supusă riscului, dar Chevron şi Exxon arată mai bine. Companii nu au la fel de multe datorii.

Chevron avea un raport datorii/capitaluri proprii de 21,25%, la finalul anului 2019, în timp ce Exxon prezenta un raport de 26,45%.

Mărimea companiilor le va permite să depăşească această criză, susţine XTB. Este foarte probabil ca Exxon sau Chevron să achiziţioneze activele companiilor obligate să iasă de pe piaţă, în urma unor achiziţii de active la preţuri foarte mici.

Astfel, marile companii petroliere americane ar putea beneficia de situaţia prezentă şi, totodată, de reducerea ponderii sectorului american de petrol de şist.

 

Pariu pe termen lung

O performanţă a Chevron sau Exxon ar putea reprezenta un pariu pe termen lung. Graficul lunar ExxonMobil (XOM.US) arată că acţiunea şi-a oprit căderea din februarie-martie la minimul de la jumătatea anului 2002 (31 dolari).

Un nivel de rezistenţă pe termen lung poate fi identificat la 58 dolari, iar revenirea e foarte probabil să fie condiţionată de situaţia de pe piaţa petrolului, spun analiştii XTB.

Pandemia şi blocajele conexe, precum păstrarea la sol a aeronavelor, au redus masiv cererea de petrol, combinată cu războiul preţurilor dintre Arabia Saudită şi Rusia.

Acum, războiul preţurilor s-a încheiat, iar companiile petroliere continuă să subperformeze, faţă de indicele S&P 500.

Firmele din componenţa subindicilor de Echipamente şi Servicii şi de Foraj din S&P 500 au avut cel mai mult de suferit, ca urmare a anticipării unor cheltuieli de capital mai mici în rândul companiilor din sector, în trimestrul următor.

Comentarii