8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăEconomieComisia Iordache a desființat amenzile pentru rovinietă. Statul român pierde 52 milioane...

Comisia Iordache a desființat amenzile pentru rovinietă. Statul român pierde 52 milioane de euro

Pe principiul unde dai și unde crapă, modificările la legile Justiției adoptate de comisia parlamentară condusă de fostul ministru al Justiției Florin Iordache vor avea efecte neașteptate dacă ele vor deveni literă de lege.

Dincolo de scopul nemărturisit dar asumat de a-i scăpa pe politicienii corupți de condamnările penale, renunțarea la înregistrările video ca probe în instanțele românești va afecta semnificativ și veniturile bugetului de stat. Este vorba de amenzile pe care le primesc șoferii pentru utilizarea drumurilor naționale.

Acestea vor putea fi contestate în instanță, cu câștig de cauză, de către șoferi, pentru că dovada este reprezentată de fotografiile surprinse de camerele de supraveghere instalate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere pe drumurile publice dintre orașe. Sistemul este extrem de simplu și funcțional: mașina este fotografiată în trafic pe un drum național sau o autostradă, CNAIR verifică în baza de date dacă a fost cumpărată rovinietă pentru respectivul autovehicul și dacă nu i se trimite șoferului amenda acasă, însoțită de fotografia respectivă, în care să se vadă numărul de înmatriculare.

“Vom continua să facem fotografii și pe baza lor să aplicăm amenzi, pentru că așa este conceput sistemul”, au declarat pentru România liberă oficiali din cadrul Companiei de drumuri. Ei au admis că amenzile astfel aplicate vor putea fi contestate cu success în instanță și și-au exprimat speranța că modificările respective nu vor devein literă de lege.

Actualul sistem de verificare a existenței rovinietei a fost implementat pe baza unui contract semnat în 2010 cu firmele UTI Systems, deţinută de omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, şi Novensys. Potrivit datelor statistice disponibile, peste 70% dintre amenzile primite pentru inexistența rovinietei au fost contestate în instanță.

Cât pierde statul român

 De la începutul anului și până în prezent, CNAIR a aplicat amenzi de 218 milioane de lei pentru lipsa rovinietei valabile, potrivit unui răspuns al companiei la solicitarea României libere.

La această sumă se adaugă încă 18 milioane de lei – amenzi aplicate pentru trecerea podurilor dunărene fără plata taxei aferente. În total, o sumă frumușică, de aproape 52 milioane de euro. În total, pe parcursul anului în curs au fost întocmite 571.719 procese verbale pentru inexitența rovinietei și alte 117.129 pentru neachitarea taxei de pod.

În perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2017 au fost emise 19.090.380 roviniete, în valoare de aproximativ 1,2 miliarde de lei, inclusiv TVA. Suma încasată din vânzarea peajului la Fetești și a taxei de pod de la Giurgiu-Ruse de la începutul anului și până la data actualizării raportărilor se ridică la 90 milioane de lei, TVA inclusă, prin format online, reprezentând 3.929.661 peaje de una, două sau 20 de treceri).

Totodată, la stația de taxare de la Fetești, pentru vehiculele care au tranzitat secțiunea de taxare pe la porțile prevăzute cu bariere și agenți încasatori au fost primiți 27 milioane de lei, inclusiv TVA. Din aplicarea tarifului de trecere pentru utilizarea podului peste Dunare de la Giurgiu-Ruse au fost încasați 49 milioane de lei, inclusiv TVA.

Cele mai citite

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...
Ultima oră
Pe aceeași temă