Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Comisia Europeană se pregătește să ceară o creștere importantă a contribuțiilor pentru bugetul UE

Comisia Europeană se pregătește să ceară o creștere importantă a contribuțiilor pentru bugetul UE

Comisia Europeană se pregătește să ceară o creştere importantă a contribuţiilor pentru viitorul buget pe termen lung al Uniunii Europene, după 2020, pentru a susţine puterea financiară a acesteia după Brexit, relatează Financial Times.

Share

Adrian Bărbulescu 0 comentarii

02.01.2018 - 09:24

Brexelles-ul va începe să dezbată forma viitorului buget pe termen lung al Uniunii, care va deveni unul dintre cele mai disputate subiecte de luptă politică în 2018. Liderii UE vor discuta priorităţile la un summit programat să aibă loc luna viitoare, iar în luna mai va fi făcută o propunere oficială.

Negocierile referitoare la buget sunt de regulă intens disputate la Bruxelles, pentru că au nevoie de unanimitate şi pun în opoziţie contributorii neţi mari, cum sunt Germania şi Franţa, cu beneficiari neţi ca Polonia şi Ungaria. Bugetul aferent perioadei 2014-2020, în valoare de 960  miliarde de euro, a avut nevoie de aproape 18 luni şi de mai multe summit-uri UE pentru a fi convenit.

De această dată, dificutăţile sunt amplificate de trei factori: Brexit-ul lasă un gol de finanţare de până la 10 miliarde de euro pe an, din 2021; solicitările de fonduri suplimentare pentru migraţie şi zona euro; şi tensiunile dintre est şi vest în probleme ca împărţirea refugiaţilor între statele membre sau aplicarea legii.

Comisarul european pentru Buget, Gunther Oettinger, a spus că jumătate din acest deficit de finanţare ar trebui să fie acoperit prin reducerea unor cheltuieli, iar restul prin suplimentarea fondurilor de către contributorii neţi. Chiar şi cu această abordare, este posibil ca plafonul auto-impus din produsul naţional brut al UE, de 1%, susţinut de Germania şi respectat de peste 10 ani, să fie depăşit.

Comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, a întrebat în decembrie, referitor la opţiunile de acoperire a deficitului de finanţare, dacă statele membre sunt pegătite să îşi majoreze contribuţiile de la 1% din produsul naţional brut la 1,1-1,2%. Dintre contributorii neţi, Olanda şi Suedia vor face probabil o prioritate din reformarea modului în care este utilizat bugetul UE.

Negocierile referitoare la bugetul UE vor forma un element cheie în dezbaterile mai largi privind viitorul Europei. Germania va dori să se asigure că ţări ca Polonia şi Ungaria respectă valorile europene majore, în schimbul unei contribuţii financiare mai mari.

Alte planuri includ crearea unui buget pentru migraţie, care ar reprezenta reformarea şi centralizarea diferitelor fonduri existente în prezent.

Comentarii

loading...