Comisia Europeană propune statelor membre o strategie de alocare a fondurilor pentru migranți

Comisia Europeană a publicat miercuri o serie de instrumente destinate autorităţilor naţionale şi regionale, cu scopul de a le ajuta să elaboreze strategii şi proiecte de integrare a migranţilor şi să identifice resursele UE disponibile.

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 24.01.2018 - 14:29

Obiectivul acestui set de instrumente este de a contribui la definirea unor strategii locale de integrare sprijinite prin resurse ale UE utilizate concertat şi încadrate încă în actuala perioada bugetara 2014-2020.

"Uniunea Europeană are ambiţia de a transforma provocarea reprezentata de migraţie într-o oportunitate pentru societăţile şi economiile noastre. Acest set de instrumente aduce un mic aport la concretizarea acestei ambiţii; el va contribui la integrarea cu succes a migranţilor la nivel local, sprijinită de UE şi de resursele sale" a declarat comisarul pentru politica regională, Corina Creţu, citată de Agerpres.

Setul de instrumente identifica cinci priorităţi pentru elaborarea de strategii de integrare pe termen lung holistice şi eficiente: primirea; educaţia; găsirea unui loc de muncă; găsirea unei locuinţe şi accesul la serviciile publice. Setul enumeră cele mai presante provocări care fac obiectul acestor cinci priorităţi şi propune măsuri de sprijin adecvate, fiecare fiind corelata cu fondul UE corespunzător.

"Numai prin integrarea cu succes a migranţilor putem transforma migraţia într-o oportunitate reală pentru toţi: pentru cetăţenii noştri, pentru migranţi şi refugiaţi, precum şi pentru societăţile noastre în general" a declarat la rândul său comisarul pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie, Dimitris Avramopoulos.

Statele membre şi regiunile din UE au la dispoziţie o gamă largă de instrumente de finanţare din partea UE pe care le pot folosi pentru a sprijini diferite tipuri de proiecte în domeniul integrării - de la furnizarea de cursuri de limbă şi asistenţă medicală la sosire până la ajutorul acordat migranţilor pentru a-şi găsi un loc de muncă, o locuinţă sau un loc în societate. Acestea includ fondurile structurale şi de investiţii europene (fondurile ESI), Fondul pentru azil, migraţie şi integrare (FAMI) sau Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD).

Comentarii