11.3 C
București
marți, 26 octombrie 2021

Comisia Europeană a emis obligațiuni în valoare de 17 miliarde euro

Comisia Europeană a emis primele obligațiuni cu impact social pentru a sprijni statele membre în protejarea locurilor de muncă și menținerea nivelului de ocupare a forței de muncă în contextul pandemiei de coronavirus.

„A existat un interes foarte puternic din partea investitorilor în ceea ce privește acest instrument cu rating ridicat, iar obligațiunile au fost supralicitate de peste 13 ori mai mult, ceea ce a dus la crearea unor condiții avantajoase în materie de stabilire a prețurilor pentru ambele obligațiuni.”, a transmis Comisia Europeană.

Emisiunea a constat în două obligațiuni, suma de 10 miliarde euro fiind exigibilă pentru rambursare în octombrie 2030, iar suma de 7 miliarde euro fiind exigibilă pentru rambursare în 2040.

„Pentru prima dată în istorie, Comisia emite obligațiuni cu impact social pe piață, pentru a atrage fonduri care vor contribui la menținerea lucrătorilor încadrați în muncă. Acest demers fără precedent este pe măsura perioadei ieșite din comun pe care o trăim. Nu precupețim niciun efort pentru a proteja mijloacele de subzistență în Europa. Mă bucur că țările grav afectate de criză vor primi rapid sprijin în cadrul Instrumentului SURE.”, a precizat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

Băncile care au sprijinit Comisia Europeană la efectuarea acestei tranzacții („coordonatorii comuni ai emisiunii”) au fost Barclays (IRL), BNP Paribas, Deutsche Bank, Nomura și UniCredit.

Fondurile atrase vor fi transferate statelor membre beneficiare sub formă de împrumuturi pentru a le ajuta să acopere costurile legate în mod direct de finanțarea sistemelor naționale de șomaj tehnic și a unor măsuri similare, puse în aplicare ca răspuns la pandemie.

Comisia Europeană a anunțat la începutul lunii octombrie că va emite, sub formă de obligațiuni cu impact social o sumă integrală a obligațiunilor în cadrul Instrumentului SURE al UE care poate ajunge până la 100 de miliarde euro.

Ultima oră
Pe aceeași temă