19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieComerțul cu ridicata, mai slab în mai, comparativ cu aprilie

Comerțul cu ridicata, mai slab în mai, comparativ cu aprilie

În aprilie, comerţul cu ridicata a crescut cu 12%, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, după un avans de 2,3% în martie.

În mai, faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, a crescut atât ca serie brută cu 10,6% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 8,8%.

Afacerile au avansat ca urmare a creşterii comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+61,9%), comerţului cu ridicata specializat al altor produse (+17,9%), activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (+14,2%), comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+13,3%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+7,7%) şi comerţului cu ridicata nespecializat (+6,1%).

Scăderi au înregistrat comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (-2,6%) şi comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (-0,4%)..

În primele cinci luni ale anului, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, comerţul cu ridicata a înregistrat o creştere cu 8,8% ca urmare a creşterii comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+20,5%), activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (+11,7%), comerţului cu ridicata specializat al altor produse (+10,1%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+10%) şi comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+10%).

În 2017, comerţul en gros a crescut cu 7,5%, serie brută, faţă de anul anterior, ritm încetinit faţă cel din 2016.

Statisticile nu includ comerţul dintre firme cu autovehicule şi motociclete.

Comerţul cu ridicata este practicat în special de comercianţii care cumpără produse în cantităţi mari, pe care le revând în cantităţi mai mici altor comercianţi sau clienţi finali.

Cele mai citite

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Premierul Ciolacu anunță că programul supermarketurilor NU se modifică în weekend

Supermarketurile nu se închid în weekend și nici nu vor avea program modificat. Premierul Marcel Ciolacu anunță că nu este benefică această măsură. „Vreau să...
Ultima oră
Pe aceeași temă