13.5 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăEconomieCombinatul de la Borzești, unul dintre cele mai mari din estul Europei,...

Combinatul de la Borzești, unul dintre cele mai mari din estul Europei, este în pericol de faliment

Cel mai mare operator petrochimic din România și unul dintre cele mai importante din estul Europei,  Chimcomplex SA, este aproape de faliment, avertizează surse din mediul economic și de cercetare al României.

La această situație s-a ajuns în mod deliberat, după ce, la sfârșitul anului 2018, a fost anunțată ca un succes privatizarea societății Oltchim SA Râmnicu Valcea, “perla” petrochimiei românești, prin cumpărarea ei de către Chimcomplex SA Borzești. Finanțarea în sumă de 127 de milioane de euro a fost asigurată majoritar cu capital de proveniență rusească, prin VTB Capital.

Astfel, într-un document din ianuarie 2019, VTB apărea cu titlul de “creditor senior”.

Sursele noastre avertizează că acordarea finanțării ar fi avut de la bun început scopul de a crea, prin politica pașilor mărunți, condițiile pentru falimentarea celui mai mare operator petrochimic din România.

Într-o primă etapă, finanțatorii au impus persoane apropiate lor în Consiliul de Administrație. Potrivit publicației https://cvlpress.ro, aceste persoane au fost Ion Sturza (fost premier al Republicii Moldova, el fiind și cel a intermediat acordarea creditului) și Ilinca Von Derenthall Berza, ambii fiind membri în CA la data de 31 decembrie 2018.

Un detaliu interesant este acela că, încă din anul 2002, Ilinca Von Derenthall, domiciliată la acel moment în Germania, renunțase la cetățenia română.

După ce a ajuns în Consiliul de Administrație al Chimcomplex, doamna Von Derenthall Berza a obținut postul de “board monitor”, ceea ce le permite inițiatorilor afacerii de privatizare să monitorizeze atent activitatea CA de la Chimcomplex SA și să obțină în acest Consiliu de Administrație decizii favorabile lor.

Pe de altă parte, finanțatorii au impus Chimcomplex SA condiții financiare foarte severe, amenințând că, în cazul în care nu vor fi respectate, declanșează procedura ce ar presupune preluarea în totalitate a acestui operator petrochimic, dacă creditul nu este rambursat integral în maxim trei zile.

Pentru a-și spori controlul decizional și a diminua puterea de decizie a proprietarului Chimcomplex, ei au decis să adopte guvernanța corporativă, ceea ce a permis impunerea, la insistențele Ilincăi Von Derenthall Berza, în functia de CEO, a lui Tivadar Bela Runtag – cetățean maghiar, fost director la OMV. Astfel, în februarie 2020, Tivadar Runtag i-a luat locul lui Ştefan Vuza la conducerea Chimcomplex Borzeşti.

Surse din România consideră că finanțatorii, prin intermediul doamnei Von Derenthall Berza, l-au atras pe Tivadar pentru a reuși strategia de “preluare ostilă” sau chiar de falimentare a Chimcomplex.

În mod normal, guvernanța corporativă are la bază echidistanța și imparțialitatea între membri, pentru ca deciziile luate sa fie corecte. Dar în cazul firmei din România, se pare că Tivadar Bela Runtag este interesat să aibă o relație specială cu Ilinca Von Derenthall Berza, pentru a primi sprijin din partea finanțatorilor și a rămâne cât mai mult timp pe actuala funcție de la Chimcomplex SA. Unul dintre obiective ar fi acela de a pune mâna pe rețetele de polioli speciali existente pe platforma de la Râmnicu Vâlcea. Apoi ar deveni “neimportant” dacă Chimcomplex dispare iar salariații și familiile lor ar rămâne pe drumuri…

Iar aceste retete de polioli speciali pot ajunge la MOL Ungaria, care construiește cu sprijinul statului maghiar un combinat chimic similar cu cel deținut de Chimcomplex la Râmnicu Vâlcea.

Cercetători chimiști din România spun că, pentru obținerea brevetelor de invenție a poliolilor speciali de la Râmnicu Vâlcea, statul român a cheltuit foarte mulți bani și timp.

Ar fi necesară o intervenție a reprezentanților Ministerului Economiei, întrucât statul român mai deține circa 10 la sută din acțiunile Chimcomplex SA.

Datele oficiale pentru anul trecut

Acum o lună, un comunicat de presă difuzat de Chimcomplex anunța că, pe anul 2020, activitatea companiei a fost eficientă. Chimcomplex, cel mai mare combinat chimic producător de polioli din Europa de Est, anunța pentru 2020 un profit net de 95 de milioane de lei, cu EBITDA de 257 de milioane de lei, reprezentând 22% din cifra de afaceri.

“Chimcomplex este o companie consolidată, stabilă, cu potențial major de creștere și cu o valoare de piață între 475 și 510 milioane de EURO, luând în considerare multiplii de EBITDA din industria chimică. Rezultatele din 2020 și evoluția previzionată pentru acest an a permis companiei să reducă împrumuturile contractate pentru tranzacția Oltchim la numai 110 Milioane de EURO, un multiplicator al datoriei cu puțin peste 1.85 față de EBITDA anualizată. În decembrie 2018, compania a contractat de pe piața financiară londoneză un împrumut de 164 Milioane de EURO ceea ce înseamnă că în doar 2 ani a rambursat către finanțatori credite în valoare de 54 de milioane de EURO din soldul inițial.  

Chimcomplex este cel mai mare exportator cu capital românesc din economia națională. Vânzările directe în afara României au fost în 2020 de peste 750 milioane de lei iar proiecția pentru anul 2021 prevede exporturi de peste 1 miliard de lei. Preocuparea permanentă, de extindere a portofoliului de clienți externi, a permis companiei să compenseze impactul negativ al vânzărilor pe plan local, unde comparativ cu anul anterior se înregistrează o scădere de 25%”, preciza comunicatul de presă.

“Chimcomplex și-a atins în acest an toate obiectivele, inclusiv cele financiare, dar calea a fost foarte diferită de modul în care am planificat-o. 2020 a fost un an de transformare. Am întreprins acțiuni decisive și am demonstrat multă rezistență. În același timp ne-am concentrat atenția pe încurajarea angajaților, focus pe nevoile clienților și sprijin pentru comunitățile noastre. Am închis anul, cu un bilanț mai puternic, gata să ne accelereze strategia și să realizăm planurile îndrăznețe de viitor”, a declarat Tivadar Runtag, CEO Chimcomplex.

Platformele de la Rm. Vâlcea și Borzești au lucrat 24/7 tot anul, la volume de producție istorice, deși aproape toată industria Europei s-a închis începând cu luna aprilie, pentru câteva luni. Aceasta a făcut diferența față de rezultatele competitorilor. A fost o perioadă dificilă dar compania s-a adaptat rapid și a luat decizii strategice ce au dus la rezultatele foarte bune de astăzi.

Dincolo de toate, Chimcomplex are responsabilitatea socială de a asigura atât biocide pentru limitarea transmiterii Covid-19, cât și produse necesare producției apei potabile și tratării apelor uzate, pentru România și pentru țările din regiune: Bulgaria, Grecia, Ungaria și Moldova.

„Chimcomplex a demonstrat că face parte din coloana vertebrală a economiei românești și este una dintre cele mai importante forțe motrice ale industriei”, a completat Tivadar Runtag, CEO Chimcomplex.

Viziunea pentru 2021 este fundamentată prin propunerea de buget, cu venituri din exploatare de peste 1.6 miliarde de lei, care vor permite Chimcomplex obținerea unui rezultat cu EBITDA de peste 67 milioane de EURO (peste 330 milioane de lei).

“Chimcomplex este astăzi cel mai mare producător de hidrogen din Europa de Est. Producem zilnic la nivelul companiei 15 tone de hidrogen prin electroliza apei și avem o capacitate de producție anualizată de 5,400 de tone. În actualul context economic în care asistăm la o schimbare de paradigma energetică, Chimcomplex va fi tot mai activ în producția de hidrogen. Suntem singura companie din România cu un potențial real de a utiliza acest combustibil, al viitorului apropiat, ca materie primă pentru procesele și produsele chimice, adaugându-i-se astfel valoare mai mare decât folosirea sa în energie. Proiectul nostru cu privire la hidrogen lansat sub brandul GreenComplex se află în analiză guvernamentală”, a mai declarat Tivadar Runtag.

Compania investește continuu în eficiența energetică și în viitorul apropiat are în vedere realizarea celei de a patra centrale de cogenerare de înaltă eficiență de 50 MW, la Rm. Vâlcea. Dacă în ultimii 7 ani compania a bugetat investiții de 211 milioane euro, pentru 2021 compania are previzionate investiții de 120 de milioane de lei iar pentru 2022 de 370 de milioane de lei.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Coliban, tun la final de mandat. Primăria Brașov, disperată să dea peste un mil. euro pe un imobil în litigiu

Primarul municipiului Brașov, Allen Coliban (USR), se grăbește să încheie o afacere imobiliară profitabilă pentru controversata femeie de afaceri Carmen Palade, ale căror firme...

Securizează fiecare încăpere cu priza cu întrerupător aplicată, de la sercomelectric.ro

Nu doar sistemele de securitate sporesc siguranța unei clădiri, ci și sistemul electric este cel care face diferența. Este bine ca acesta să fie...

Ciucă și Ciolacu s-au pozat alături de patriarhul Daniel, la capela din Parlament

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, liderii PNL și PSD, s-au fotografiat alături de patriarhul Daniel și au publicat aceste poze pe conturile lor de...
Ultima oră
Pe aceeași temă