12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieCoface prognozează o rată de creştere economică de 4% a Chinei

Coface prognozează o rată de creştere economică de 4% a Chinei

“Pe fondul actualei pandemii de coronavirus (Covid-19) şi a impactului său asupra economiei globale, este puţin probabil ca Republica Populară Chineză să poată atinge obiectivul de creştere pentru 2020. Coface prognozează o rată de creştere de 4% pentru economia chineză în acest an”, arată un comunicat al Coface.

Activitatea economică din China ar putea cunoaşte o decelerare mai rapidă decât se aştepta în 2020 şi ar rata obiectivul de creştere setat de Partidului Comunist Chinez (PCC) de 5,6%.

“În ultimele luni, economia chineză s-a confruntat cu numeroase provocări, precum consecinţele războiului comercial cu Statele Unite, dar şi factori structurali, cum ar fi situaţia demografică a ţării (15% din populaţia chineză are peste 65 de ani). În acest context, pandemia de COVID-19 este un şoc suplimentar care se adaugă provocărilor existente”, spun analiştii Coface.

Obiectivul de creştere de 5,6% menţionat anterior este un prag-cheie pentru China şi PCC, partidul considerând că acesta este un nivel de dezvoltare al societăţii „moderat prosper”. China defineşte acest obiectiv ca dublarea valorilor de venit nominal pe cap de locuitor din 2010. În ciuda circumstanţelor actuale, PCC speră să atingă acest obiectiv înainte de aniversarea de 100 de ani din iulie 2021, spune News.ro.

“În această etapă, guvernul pare să rămână încrezător în atingerea obiectivelor pentru 2020. Cu toate acestea, este mai probabil ca această etapă să fie amânată până în 2021. Răspândirea Covid-19 în întreaga lume, în special pe pieţele cheie pentru China precum Europa şi America de Nord (30% din exporturile sale), va afecta activitatea economică chineză în acest an”, mai arată analiza.

În ciuda măsurilor luate de autorităţile chineze, insolvenţele vor cunoaşte o creştere accelerată, potrivit analiştilor.

Autorităţile chineze au luat măsuri pentru a compensa impactul pandemiei asupra economiei. De exemplu, Banca Populară Chineză (PBOC) s-a concentrat până în prezent pe măsuri destul de prudente şi clar orientate, cum ar fi reducerea ratei dobânzilor. În pofida flexibilităţii generate de aceste decizii, China va trebui să apeleze la o relaxare monetară mai agresivă, precum şi la o relaxare fiscală dacă doreşte să gestioneze stabilizarea economiei sale.

Cele mai citite

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...
Ultima oră
Pe aceeași temă